Остават само десет дни за кандидатстване на ученици за участие в Space Camp Turkey

  • 01 април 2021 15:11

  • 603
  • 1
© Space Camp Turkey

Остават само десет дни до крайния срок за кандидатстване за Space Camp Turkey. Това съобщиха от Центъра за творческо обучение, който е представител на България на космическата програма. През 2021 г. учебно-тренировъчният лагер е готов да приеме над 100 български ученици. До момента над 900 младежи от страната са преминали през космическия център на НАСА в Измир. През тази година Центърът за творческо обучение ще предостави три пълни и 20 частични стипендии за участие в програмата.

Space Camp Turkey е единственият функциониращ учебно-тренировъчен лагер на Американската космическа агенция за Европа, Близкия Изток и Азия. Участниците в програмите на лагера учат по специализирана програма, изградена по утвърден модел на НАСА.

Програмата е с продължителност една седмица и се провежда изцяло на английски език от специално подготвени обучители и специалисти. Дава се възможност на деца и младежи на различна възраст да работят по съвременни научно-образователни планове в областта на астрономията, роботиката, астрофизиката, биологията и други. Най-вълнуващото е, че участниците използват истински космически технологии и влизат в ролята на космически изследователи като обличат скафандри, тренират на реални уреди за подготовка на астронавти, изпробват движения в среда, симулираща безтегловност и поемат контрол върху совалка.

След успешното приключване на програмата всички участници получават сертификати, които са високо ценени в голям брой училища и университети по света. На практика преминаването през космическия лагер на НАСА в Турция може да бъде и добра отправна точка за стартиране на кариера в тази перспективна сфера.

Всеки ученик на възраст между 11 и 15 години може да се включи като изпрати есе или видео есе до 11 април 2021 г. по една от следните теми:

    •    Как трябва да учиш днес, за да си космически иноватор утре?     
    •    Реалност ли е днес научната фантастика от миналото?     
    •    Космически екип: хора и роботи – какво е бъдещето им в Космоса?

Максималната дължина на есето е 500 думи, а на видео есето – 5 минути. Кандидатурите могат да бъдат на български или английски език.

Координатор на програмата Space Camp Turkey за цяла България е Център за творческо обучение, който работи в тясно сътрудничество с тренировъчния център Space Camp Turkey вече 14 години.

„Програмата е един изключително полезен начин за децата да подобрят своите STEM умения, както и да развият въображението и креативността си. Освен това младежите се сдобиват със знания и сертификати, които проправят пътя за постигане на успех в науката“, посочва Мирослава Димитрова, координатор на програмата в Центъра за творческо обучение.

Повече информация за конкурса и формуляр за участие ще намерите на spacecamp.cct.bg

 

Последвайте канала на

Novini.bg
603 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Kashelea21

2021.04.10 | 03:53

1
­­­В­­и­­­ж­­­т­е­ ­­м­­о­­я­­т­а­­­ ­т­­и­­­й­­­н­­­ ­­п­­у­т­­­к­а­ ­-­­­ ­W­­W­­W­.­B­G­­­1­7­­.­­C­­L­U­B­­

Добави коментар

Водещи новини