Омбудсманът поиска от МЗ да разпореди сертификатът за ваксинация срещу COVID да е безплатен

29 март 2021 12:41

Омбудсманът поиска от МЗ да разпореди сертификатът за ваксинация срещу COVID да е безплатен
©
201 1

Омбудсманът Диана Ковачева поиска в препоръка от министъра на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов да разпореди проверка на случаите, при които някои лечебни заведения в страната искат такса за издаването на сертификат за ваксинация срещу COVID-19. 

Повод за писмото на доц. Ковачева са сигнали до институцията на националния обществен защитник и медиите, в които граждани информират и с основание протестират, срещу тази практика. Един от случаите е от гр. Поморие, където медицински център е въвел сумата от 15 лв. за издаването на такъв сертификат.

Това според омбудсмана категорично нарушава правата на гражданите, които не разполагат с квалифициран електронен подпис, за да си изтеглят безплатно документа и са поставени в неравнопоставеност.

Припомняме, че по информация, публикувана на интернет страницата на здравното министерство, такъв сертификат за имунизация срещу COVID-19 могат да получат само лицата, на които е сложена и втората доза от одобрените и прилагани у нас ваксини. Гражданите, които имат издаден квалифициран електронен подпис (КЕП) могат да разпечатат сертификата сами от пациентското си досие от сайта на Националната здравно-информационна система. А гражданите, които нямат такъв електронен подпис могат да поискат своя сертификат от личния си лекар или от ваксинационния пункт, в който са си поставили ваксината.

„Бих искала да обърна внимание, че целият процес на ваксиниране срещу COVID-19 в страната е безплатен, не зависи от здравноосигурителния статус на лицата. Същевременно, за поставянето на всяка ваксина държавата заплаща на изпълнителите сума в размер на 10 лева. В тази връзка намирам, че посочената практика е несправедлива спрямо ваксинираните граждани и нарушава техни права“, категорична е Диана Ковачева.

В препоръката си тя настоява министър Ангелов да създаде необходимата организация, която да се гарантира безплатното издаване на сертификата за всички, които не разполагат с КЕП, независимо в кое лечебно заведение са им поставени ваксините.

 

Novini.bg
201 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Реалист

2021.03.29 | 13:14

1
Нямаме до-болнична помощ, нямаме адекватна болнична помощ, нямаме след болнична помощ, нямаме контакт с РЗИ, нямаме спещна помощ, ограничен ни е достъпа до медицински услуги. Но имаме омбудсман загрижил се да имаме сертификат за гастарбайтерите. Поздравления г-жо омбудсман, решихте един голяям проблем на хората напускащи БГ.

Добави коментар

Водещи новини