Закъснелите с документи родители ще вземат социална помощ за локдауна чак през май

  • 28 март 2021 20:54

  • 47224
  • 2
Закъснелите с документи родители ще вземат социална помощ за локдауна чак през май
© Novini.bg

Родителите, които искат да получат социална помощ заради затворените училища и детски градини, трябва да подадат документи в социалните служби още в първите дни на април. Ако не успеят да го направят, средствата ще им бъдат платени през май.

Заради затварянето на учебните и детски заведения за 10 дни семействата с едно дете могат да получат 325 лева, а с две и повече деца 487 лева, предаде БТВ.

Борисов: Даваме още 52 млн. лв. за родителите, останали с децата си вкъщи заради пандемията

Ако затварянето се удължи и след 31 май, тогава помощта ще се удвои.

За да се ползва този тип подмомагане има и подоходен критерий. На член от семейството трябва да се падат под 975 лева месечно. Не се изисква родителят вече да е използвал платеният си отпуск. Нина Светославова от Враца има двама ученици и от началото на седмицата е в неплатен отпуск, тъй като децата отново учат пред компютрите.

„Абсурд е бабите и дядовците да се справят с тези нови технологии и ние трябва да сме до децата си“, казва тя.

Тъй като решението за затварянето на училищата и детските градини за настоящите 10 дни е взето на национално ниво, бележки от детските градини и училищата няма да се изискват. Кой е последният ден за подаване на документите, за да могат парите да се получат през април, а не през май?

„Ако искат на 15 април да получат парите, най-късно до 8-мо 10-то число, даже 5-то 6-то е най-добре. Ако прескочим, парите ще бъдат платени на 15 май“, обяснява Зоя Попова, главен експерт „Социални и семейни помощи“.

По закон срокът за обработка на документите е 27 дни. Ако онлайн обучението се удължи, родителите ще трябва да предоставят служебна бележка за доходите и за месец април. От Агенцията за социално подпомагане заявиха, че не могат да ползват служебно данните за доходите от НАП или НОИ.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
47224 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Hell

2021.03.29 | 01:21

2
Знаете ли кое е най-доброто средство за увеличаване на мъжката потентност? Прочетете на --- Senstos.Com

2021.03.29 | 00:21

1
Смешници! Колко родители са принудени да работят в чужбина и децата им са онлайн с бабите и дядовците..... Кой ще вземе техните пари? .... Отново някой ще се възползва....!

Добави коментар

Водещи новини