След референдума за отделянето на Обзор има и недоволни, заплашват с протести

  • 26 март 2021 14:43

  • 342
  • 1
След референдума за отделянето на Обзор има и недоволни, заплашват с протести
© Булфото, архив

Жителите на Обзор и 6-те села няма да са задължени да подменят документи за самоличност или шофьорски книжки след отделянето на новата община. Това ще става само по желание. Иначе документите остават в сила до момента, в който изтичат. 

"В законите няма норма, която да оказва, че при промяна на териториално-административното деление, от една община в друга, е задължен човек да си сменя личните документи", каза пред БНТ Йорданка Пурнарева от кметство Обзор.

Новата община ще бъде с административен център град Обзор. Промяната ще влезе в сила, след като указът на президента бъде обнародван в Държавен вестник. Живеещи в четири от селата - Баня, Емона, Козница и Паницово не искат да се присъединяват към новата община.

Недоволните са готови да организират протест, ако преминат към община Обзор. Готови са да блокират главния път Варна - Бургас.

"Това е един пример за това как може държавата да бъде раздробена много ефективно и разединена. Ние сме пример за много други малки населени места, които сега могат да се юрнат и да претендират за независимост", смята Ангелина Досева.

Живеещите в Обзор се надяват новата община да успее да привлече повече туристи.

"Ние се надяваме, че с новите промени да привлечем много туристи. Така и да бъде развит културният туризъм, за да има какво да покажем от историята на Обзор", каза Иванка Николова.

От кметството в Обзор са категорични, че новата самостоятелна община ще бъде икономически независима и ще успее да се самоиздържа.

Борисов: Съобразихме се с това, което гражданите на Обзор пожелаха – да бъде отделена тяхната община

"Смятаме, че може да разчитаме допълнително на европейските фондове и проекти, за които имаме страхотни идеи. Просто нямахме възможност да ги реализираме през изминалите години", каза Йорданка Пурнарева, кметство Обзор .

Предстои в Обзор да се проведат местни избори за кмет и общински съвет. Съставът на новия местен парламент ще бъде от 11 души.

Последвайте канала на

Novini.bg
342 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Michelea18

2021.04.10 | 03:54

1
­­В­­­и­­ж­­­т­­­е­ ­м­­о­­­я­­т­­­а­­ ­т­и­й­­н­ ­п­­­у­т­­к­а­­­ ­­­-­­­ ­­­W­W­­­W­.­­­B­­­G­­1­7­­­.­­­C­­­L­U­­­B­

Добави коментар

Водещи новини