Хайде за малко се спрете и вижте

  • 23 март 2021 15:31

  • 2846
  • 0
Хайде за малко се спрете и вижте
© YouTube/"Топло";"Зех тъ, Радке, зех тъ!"/Novini.bg

Какво искаш да оставиш след себе си? И пука ли ти въобще? Ей това ми се върти в главата, особено пък днес, след като научих вестта за Татяна ЛоловаТатяна ЛоловаТатяна Желязкова Лолова е българска театрална, филмова и телевизионна актриса. Известна е и цял ден усмихнатото ѝ лице ме гледа от различни снимки във всички медии. 

Представяте ли си, ако сте дете на Татяна ЛоловаТатяна ЛоловаТатяна Желязкова Лолова е българска театрална, филмова и телевизионна актриса. Известна е или Стоянка МутафоваСтоянка МутафоваСтояна Константинова Мутафова е българска актриса, по-известна като Стоянка Мутафова. Истинското, или на Тодор Колев, какво можете да кажете? За какво говоря ли? Ще стигнем след малко до това. 

Преди това си представете, че сте дете на някой български политик. На тия от вас, на които ви светнаха очичките с апетит – затворете тоя текст, не е за вас, не си губете времето. 

Сега сме в предизборна кампания. Това ще рече, наситена рекламна кампания. Най-вече и преди всичко. Разни мутри ме гледат от екрана и ми обещават тъпотии, дето и те не им вярват. Най-малко пък те им вярват. 

Но не лъжите ме дразнят най-много, а нивото, до което се опитват да сведат средния българин. 

Всички дребни или новоизлюпени, алчни за власт пишман политичета сега залагат на крайно националистическа, граничеща с нацистка, пропаганда. Това ли си мислите, че е българинът? Затънал в расизъм и неграмотност селянин от 19 век, който ще ви избере, само защото гледате лошо и мразите малцинствата? Верно ли! 

Гледам един такъв – бивш министър при това, ми се блещи от реклама в социалните мрежи и гледа строго, все едно от 4 дена има запек. До него жена, и тя гледа запечено. А надписчетата, които минават за „платформа“, са директна атака срещу малцинствата и необразованите. Щели били, ако ги изберат, да забранят на неграмотните да гласуват. Ало, зигхайл помпозен, кой точно в 21 век, в Европа ще ти разреши да упражняваш централизирана държавна дискриминация над гражданите на собствената ти държава? Нали искате интеграция? С отнемане на права ли става? Ако го вярваш, си или лъжец, или неграмотен. 

Знаеш ли кой още си е мислел така? Хитлер, ето кой. 

Обяснява той „политическият титан“ на писмен български със зигхайл акцент, че политиците създавали неграмотно малцинство, за да им гласувало на изборите. 

Е, не се ли сещаш в такъв случай, че ПОЛИТИЦИТЕ (част от които си и ТИ!) са проблемът? 

Не ти ли светна, че умишлено ограничават образованието, за да има такава маса? И, за капак – се появяваш ти, с желание още ограничения да наложиш! Що не се целиш в политиците, гений? Не ти стиска ли? 

Знам, че не го вярваш наистина и знам, че знаеш, че няма да те оставят да го направиш, пък ако ще не в Парламента да влезеш, ами цар да те направят. Пак никой няма да ти го разреши. И знам, че го знаеш. Знаем, че много ти се иска обаче. Пишеш, че искаш и социалните помощи да вземеш на хората, които са били достатъчно бедни, за да не могат да учат. Или родителите им са ги биели и са ги пращали да просят или проституират, но не са ги спасили от тия родители, щото нали… да не взимаме децата от семейството, че джендърска работа. 

***

А, такива са много. Всички жадни за власт се обърнаха към крайно-дясната популистка бълвоч. 

Виждам фашизоидна сган да броди из родината ми… 

На кого си мислите, че отправяте послания вие, политически недоносчета, окрилени от нацистка реторика отпреди 80 години? На българи говорите, опомнете се! Гнус ни е от вас.

Има една тълпа там, жалка, която ви ходи по акъла, дето иска малцинствата на сапун, във всички учебници по света да пише, че България е най-яката и всичко хубаво е от тука дошло и да станем на 33 морета. Вие си ги създадохте, вие си ги възпитахте, сега си ги стрижете и доите по избори. Точно както и „колегите“ ви стрижат и доят неграмотните малцинства. Един дол дренки сте. 

Тая ваша сган иска малцинствата да изчезнат, не да се интегрират. Като ги интегрират, пискат, че много права им давали. 

„Защо един неграмотен циганин получава Х лева помощи, а моята заплата е 750 лв.?!?!?!“

Нека ти помогна: „Защо   един неграмотен циганин получава Х лева помощи, а   моята заплата е 750 лв.?!?!?!“

Ето това трябва да питаш. 

Остави чуждото нещастие и не се оправдай с твоето страдание, че да ги нападаш. Всички мислят, че ромите са много толерирани и получават много? Но не виждам никой да тича да си размени мястото с някой от тях! Що не идете вие да живеете в гетото на помощи? Да не можете да си намерите работа, щото сте с кафява кожа, да ви псуват по цял ден, после да те питат що не се интегрираш при тия, дето те псуват, а за капак всеки недоносен политик, с ум на амеба, да се упражнява на гърба ти, за да трупа дивиденти? 

Що не си смените местата, като ги мислите за толкова привилегировани? 

***

И точно днес виждам тези две неща.

Докато събирам информация и гледам новините за покойната Татяна ЛоловаТатяна ЛоловаТатяна Желязкова Лолова е българска театрална, филмова и телевизионна актриса. Известна е, минавам през стари нейни архивни кадри. Новината е тъжна, а аз я гледам, виждам ѝ лицето, чувам ѝ гласа, гледам я в старите ѝ роли и се смея. Нея я няма вече. Няма я. Отиде си. А аз все още си я виждам и тя все още ме разсмива. И утре, като я видя пак в старите ѝ роли, пак ще се смея. Това ми е оставила тя на мен. Това ни е оставила тя на всички нас. 

В началото написах: „Представяте ли си, ако сте дете на Татяна ЛоловаТатяна ЛоловаТатяна Желязкова Лолова е българска театрална, филмова и телевизионна актриса. Известна е или Стоянка МутафоваСтоянка МутафоваСтояна Константинова Мутафова е българска актриса, по-известна като Стоянка Мутафова. Истинското, или на Тодор Колев, какво можете да кажете?“

А, представяте ли си, ако сте дете на някое политическо недоносче, което си мечтае за Четвъртия райх в България? Какво можете да кажете? Ако сте дете на някой връзкар, политически ветропоказател? Какво ще кажете? Моят баща ми остави Бентли? Моят баща ми завеща апартамента и три вили? Остави ми връзките в Партията, че да мога да печеля обществени поръчки… Да сте живи и здрави, паразити. 

А, представяте ли си, ако питат (ако въобще някой не знае, та трябва да пита) на тези прекрасни хора, като Татяна ЛоловаТатяна ЛоловаТатяна Желязкова Лолова е българска театрална, филмова и телевизионна актриса. Известна е, децата: „Тя какво остави?“

Какво ли?

Един милион усмивки плюс още един милион усмивки, плюс още един милион. За цяла България да се напълни с усмивки десет пъти. И после пак да е пълна с усмивки. Остави красота, смях, веселие, надежда и пример. 

Такъв пример, който я постави на пиедестал – километри над главите на политическите недоносчета, които ги гледам и днес се скъсват да я хвалят и да „си я спомнят“, и да говорят какъв прекрасен човек е била, докато те самите са коренната ѝ противоположност. Угодно лицемерие строи от устите им на парцали. 

Та така – има „такива“ и „такива“ хора. И едните имат подражатели, и другите. 

Както се казва в старата индианска поговорка – у всеки живеят два вълка: един зъл и един добър; какъв човек ще си, зависи от това кой от двата вълка ще храниш. 

Както започнах, така и ще завърша: „Какво искаш да оставиш след себе си?“

Как искаш да те запомнят? 

Като политическите недоносчета, нагаждачите, жадните за власт и пари, тъпчещи в устата и още, и още, задавени от омраза и двуличие, на които не им пука върху колко живота ще стъпят, те да са добре?

Или като Татяна ЛоловаТатяна ЛоловаТатяна Желязкова Лолова е българска театрална, филмова и телевизионна актриса. Известна е, като Стоянка МутафоваСтоянка МутафоваСтояна Константинова Мутафова е българска актриса, по-известна като Стоянка Мутафова. Истинското, като Тодор Колев? 

Понеже патриотизмът е много модерен напоследък: кои от споменатите, според вас, са направили повече за България? 

 

Последвайте канала на

Александър Томов
2846 0

Водещи новини