Издирват изчезнал скиор в Рила

  • 22 март 2021 08:04

  • 1128
  • 1
Издирват изчезнал скиор в Рила
© Булфото (архив)

Повече от 14 часа продължава издирването на 34-годишен скиор, изчезнал вчера в района на ски писта Картала в Рила планина.

Издирвателната акция е била прекратена през нощта заради лошото време, но около 8 часа отново ще се поднови. Ще се включат и кучета в издирването на младия мъж.

Софиянец загина над Банско

През вчерашния ден в района близо до ски пистата е имало голяма лавина. Не е ясно дали изчезналият скиор не е попаднал в нея.

Мъжът e от София. Движел се е последен в групата си, карал е по пистите, но и извън тях, пренебрегвайки предупрежденията за висока лавинна опасност.

В късния следобед вчера приятелите му открили, че той липсва. Започнали да го търсят, но без успех. В 17,38 ч. подават сигнал на 112, който е прехвърлен към екипа на ПСС, намиращ се на няколко километра от ски-зоната.

"Подават сигнал през системата на 112. Час по-късно колегите вече са били на терен. Колегите обследваха терена с кабинковия лифт", каза представител на спасителната служба, цитиран от БНР.

Загубилият се скиор не е бил добре екипиран за извънпистово каране, според планинските спасители:

"Знаете, че там хората ходят основно да карат извън пистите. Просто изчезналият, доколкото разбирам, не бил особено подготвен - нямал лавинен уред. Не е бил добре екипиран за каране извън пистата."

Две лавини паднаха на прохода "Петрохан"

Условията в планината са изключително тежки заради снеговалежа и високата лавинна опасност.

Радина Лазарова
1128 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Christinea18

2021.04.10 | 03:54

1
­­­В­и­­­ж­т­­е­­­ ­м­о­­я­­т­­­а­ ­­­т­­и­­й­­­н­­­ ­­­п­у­­т­­к­­­а­­ ­­-­­­ ­W­­­W­­­W­­.­B­­G­­­1­­7­.­C­­L­U­­B­­

Добави коментар

Водещи новини