Емил Димитров откри рекултивираното общинско сметище на гр. Бобов дол

  • 19 март 2021 17:10

  • 425
  • 5
Емил Димитров откри рекултивираното общинско сметище на гр. Бобов дол
© МОСВ

Министър Емил ДимитровЕмил ДимитровЕмил Димитров е роден през 1962 г. в Перник на 20 февруари. Завършил е Института за музикални и откри рекултивираното общинско сметище на гр. Бобов дол, съобщиха от пресцентъра на МОСВ. 

Проектът е на обща стойност 878 304 лв. и е финансиран от Оперативна програма "Околна среда", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове. В церемонията по приемането на техническата рекултивация участваха кметът на град Бобов дол адв. Елза Величкова, заместник министърът на околната среди и водите Славея Стоянова и други официални лица. 

Плащаме си двойно и тройно да ни зариват с боклуци

„Радвам се да видя как в кратки срокове възложителите и изпълнителите успяха да се справят с реализирането на проекта по техническата рекултивация на общинското сметище. Последни започнаха и първи приключиха“, заяви министър Димитров.

Проектът е за рекултивация на старото общинско сметище на Бобов дол в землището на града, което не отговаряше на съвременните екологични изисквания. Разположено е на територията на стара кариера и се е експлоатирало от 1974 г. Проектът за техническа рекултивация предвиждаше съществуващите отпадъци да се съберат на територията на имота, да се оформи стабилно тяло, да се осигури отвеждане и мониторинг на подпочвените води и да се създаде възможност за последващото ползване на терена за пасище и мера. Техническата рекултивация е  реализирана, с което се осигурява опазване на атмосферния въздух, ограничаване замърсяването на повърхностните води и контрол на процесите в тялото на отпадъците. Предстои на сметището да се извърши и биологична рекултивация. 

Министерството на околната среда и водите подпомага общините в изпълнение на задълженията им за закриване и рекултивация на старите общински депа, които не отговарят на нoрмативните изисквания, както и за изграждане на нови регионални системи за управление на отпадъците.  Общинските депа, които не отговарят на съвременните изисквания, са предмет на процедура по нарушение на правото на ЕС във връзка с постановеното Решение на Съда на Европейския съюз от 16.07.2015 г. Такова е и закритото депо на Община Бобов дол, която е директен бенефициент по ОПОС 2014-2020 по процедура  „Рекултивация на депа за закриване, предмет на процедура по нарушение на правото на ЕС по дело С-145/14“. По тази процедура, с общ индикативен бюджет от 120 млн. лв., от поканените 56 общини са подадени 55 проектни предложения. 

В Бургас изграждат анаеробна инсталация за преработка на отпадъци

Допълнително, в резултат на предприетите активни действия от страна на МОСВ, от държавния бюджет за 2019 г. са осигурени 70 млн. лв. за финансиране на проекти на общините за  рекултивация на общински депа за неопасни отпадъци, които не отговарят на нормативните изисквания.  Финансирането се извършва чрез Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС). 

Novini.bg
425 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Donnaa23

2021.04.10 | 03:55

5
­­В­­и­­ж­­­т­­е­ ­­­м­о­я­т­а­­ ­­­т­­­и­­­й­­н­­­ ­п­у­т­­к­­а­­ ­­­-­­­ ­W­W­W­­­.­­B­­G­­­1­7­­.­­C­L­­­U­­­B­­­
ХХХ

2021.03.19 | 17:17

1
ПРИ КОМУНИЗМЪТ НА ТОДОР ЖИВКОВ БЕШЕ ИСТИНСКИ РАЙ ПОСТРОИХА СЕ НАЙ-МНОГО ПЪТИЩА БИБЛИОТЕКИ КИНА ТЕАТРИ И УЧИЛИЩА ПО УЛИЦИТЕ НЕ МОЖЕШЕ ДА СЕ ВИДИ ДОРИ ЕДИН ПРОСЯК ПОСТРОИ СЕ АЕЦ КОЗЛОДУЙ И ОЩЕ БЛАГОДАРЕНИЕ НА НЕГО ИМАМЕ ТОК ПОСТРОИ СЕ ЦЯЛОТО ВОДОСНАБДЯВАНЕ НА БЪЛГАРИЯ ЗАЕДНО СЪС ВСИЧКИ ЯЗОВИРИ ВСЕКИ ИМАШЕ ДОБРЕ ПЛАТЕНА РАБОТА И НЯМАШЕ ЕДИН БЕЗРАБОТЕН ВСЕКИ ДЕН СЕ ОТКРИВАХА ЗАВОДИ И ЦЕХОВЕ А ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО БЕШЕ НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНО МАГАЗИНИТЕ БЯХА ПЪЛНИ СЪС ИСТИНСКА ХРАНА БЕЗ ГМО И МНОГО ВКУСНА А УБИЙЦИТЕ ЛЕЖАХА ДО ЖИВОТ ВЪВ СПОРТА БЯХМЕ ВЪВ ТОП 5 НА СВЕТЪТ А ПО СМЪРТНОСТ НА ПОСЛЕДНИТЕ МЕСТА И НАСЕЛЕНИЕТО СЕ УВЕЛИЧИ СЪС 3 МИЛИОНА НЯМАШЕ ГРУПИРОВКИ И МАФИОТИ ВСЕКИ ИМАШЕ ПО 2-3 ЖИЛИЩА А ОБРАЗОВАНИЕТО БЕШЕ НОМЕР 1 ВЪВ ЕВРОПА СЕГА Е ТОЧНО ОБРАТНОТО КОИТО НЕ ВЯРВА ЧЕ Е БИЛО ТАКА ДА ПОПИТА РОДИТЕЛИТЕ СИ НЕКА ХОРАТА КОЙТО СА ЖИВЕЛИ ПО ТОВА ВРЕМЕ КАТО МЕН ДА СИ ПРИЗНАЯТ ЧЕ БЕШЕ ТАКА А ТЕЗИ КОЙТО НЕ СА ДА НЕ ПИШАТ ПО ТЕМАТА

2021.03.19 | 23:21

4
ТОК ИМАШЕ ПО 2 часа НА ВЕЧЕР, СТАНАХМЕ ВИРТУОЗИ ПО УСТРОЙСТВА ЗА ОСВЕТЯВАНЕ! НА 150лв. КАЗВАШ ДОБРЕ ПЛАТЕНА РАБОТА??? БЕЗПЛАТНО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ? ТИ ЛУД ЛИ СИ БЕ? БЕЗПЛАТНО НА ТОЗИ СВЯТ Е САМО СИРЕНЕТО В КАПАНА ЗА МИШКИ! ПРИ 150 лв. ЗАПЛАТА? В БЕЛИТЕ ДЪРЖАВИ ВЗЕМАХА ПО 2, 3 ХИЛЯДИ И СИ ПЛАЩАТ 8 ПРОЦЕНТА ЗДРАВНИ ОСИГУРОВКИ! НЯМАШЕ ГРУПИРОВКИ, ЗАЩОТО МАФИЯТА БЕШЕ САМО ЕДНА БКП И НЕ ПОЗВОЛЯВАШЕ ДРУГИ ГРУПИРОВКИ!

2021.03.19 | 22:53

3
ПРИ 120, 130 лв ТРЯБВАШЕ 10 ПЪТИ ПОВЕЧЕ НЕЩА ДА СЕ ПОСТИГНАТ, НО КОМУНИСТИТЕ КРАДЯХА ВСИЧКО! ПО 2, 3 ЖИЛИЩА ИМАХА КОМУНИСТИТЕ И ТО С КРАЖБИ! МЕСО И КАЧЕСТВЕНИ КОЛБАСИ ИМАШЕ НА МАГАЗИНИТЕ ЕДИН ПЪТ СЕДМИЧНО! НА "ДРУГАРИТЕ" ИМ ГИ ЗАВИВАХА В ХАРТИЯ ДА НЕ СЕ ВИЖДА! ТИ ЯВНО СИ ОТ "ДРУГАРИТЕ" И ТИ Е ХАРЕСВАЛО, НО НА ОБИКНОВЕНИЯ БЪЛГАРИН НЕ МУ ХАРЕСВАШЕ, НО НЕ МОЖЕШЕ ДА НАПРАВИ НИЩО! ДРУГАРИТЕ МИЛИЦИОНЕРИ НЕ ПРОЩАВАХА! СМАЗВАТ ТЕ ОТ БОЙ, ИНТЕРНИРАТ ТЕ НА ДРУГИЯ КРАЙ НА БЪЛГАРИ, АКО НЕ СА РЕШИЛИ ЧЕ НЕ СИ ЧАК ЗА БЕЛЕНЕ!! МНОГО, МНОГО МОГА ДА ГОВОРЯ ОЩЕ ЗА СЛАДОСТА И УСПЕХИТЕ НА КОМУНИЗМА!!!!
Майтапчи Йово

2021.03.19 | 21:42

2
Тъпанарите в Бантустаня "откриват"... сметища:)))!?! Боже, Боже, защо ги наказваш така, Боже:)))?!?

Добави коментар

Водещи новини