Вижте заповедта, с която се въвежда строгия локдаун

18 март 2021 19:46

Вижте заповедта, с която се въвежда строгия локдаун
© Pixabay
13445 47

От 22 март до 31 март на територията на страната действат следните временни противоепидемични мерки, въведени със заповед на министъра на здравеопазването:

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 23498

· Преустановяват се присъствените учебни занятия (в т.ч. учебни практики, стажове, изнесени учебни часове, изпити, дуална система на обучение и др.) в училищата и  центровете за подкрепа за личностно развитие.

· Преустановява се присъственото провеждане на групови извънкласни дейности и занимания, дейности по интереси, занимални и други, организирани в училищна и извънучилищна среда за всички възрастови групи.

· Преустановява се присъственият учебен процес във висшите училища, с изключение на практическите обучения и изпити по практика за професионални направления „Медицина“, „Дентална медицина“, „Здравни грижи“, „Фармация“ и „Обществено здраве“  , както и на държавните изпити и защити на дипломни работи за всички професионални направления.

· Преустановяват се присъствените групови занятия в езикови, образователни и обучителни центрове и школи.

· Преустановяват се посещенията в детски градини, детски ясли, детски центрове, клубове и др.

· Преустановява се провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, тимбилдинги, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма.

· Преустановява се провеждането на културни и развлекателни мероприятия (кина, театри, сценични прояви, концерти, музеи, галерии, библиотеки, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство и др.), вкл. и на открито (събори, фестивали и др.).

· Не се допускат събирания и тържества от частен характер с присъствие на повече от 15 човека.

· Преустановява се провеждането на спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер при колективните спортове за лица под 18-годишна възраст. Изключение се допуска за картотекирани спортисти към спортните федерации. Спортните състезания за всички възрастови групи се провеждат без публика.

· Преустановяват се посещенията на фитнес центрове, спортни зали и клубове и плувни басейни и комплекси. Изключение се допуска за картотекирани спортисти към спортните федерации.

· Преустановяват се посещенията в самостоятелните и прилежащите към места за настаняване балнеолечебни (медикъл СПА) центрове, СПА центрове, уелнес центрове и таласотерапевтични центрове.

· Преустановяват се посещенията в заведенията за хранене и развлечения по смисъла на чл. 124 от Закона за туризма. Допускат се доставки или взимане на храна за дома и офиса. Ресторантите на територията на местата за настаняване могат да предоставят храна единствено на гости на мястото за настаняване, доставена в съответните стаи.

· Преустановяват се посещенията в игралните зали и казината.

· Преустановяват се посещенията на търговските центрове (представляващи една или повече сгради, в които са разположени магазини, заведения и други търговски обекти) и търговските центрове тип МОЛ, с изключение на магазините за хранителни стоки, лечебните заведения, аптеките, дрогериите, оптиките, зоомагазините, банките, застрахователите, доставчиците на пощенски и куриерски услуги, доставчиците на платежни услуги, офисите на телекомуникационните оператори, доставчиците на съобщителни и комунални услуги и услуги по химическо чистене, намиращи се в търговските центрове.

· Преустановяват се посещенията в магазините с нетна търговска площ над 300 кв. м., предлагащи нехранителни стоки. Нетна търговска площ е площта, в т.ч. щандовете, която е достъпна за клиентите. Забраната не се отнася за магазини (хипермаркети и супермаркети), предлагащи предимно хранителни стоки.

· Преустановяват се груповите туристически пътувания с организиран транспорт в страната и в чужбина и груповите посещения на туристически обекти в страната.  

· Физическите и юридическите лица – собственици или управители на търговски, административни или други обекти, предоставящи услуги на гражданите, създават организация за контрол на броя на клиентите, като не допускат повече от един човек на 3 кв. м. 

· На пазарите, тържищата и базарите се създава организация за еднопосочно движение и осигуряване на дистанция от 1,5 м. между посетителите. Задължително е носенето на защитна маска.

· Работодателите и органите по назначаване организират работния процес на работниците/служителите в дистанционна форма, където е възможно, като допускат присъствена работа на най-много 50% от персонала.

· Магазините за хранителни стоки организират работата си, като не допускат лица под 65-годишна възраст в съответните обекти в часовете между 8.30 и 10.30 часа.

· Забраняват се посещения на външни лица/свиждания в лечебни заведения, с изключение на свижданията на пациенти в терминален стадий.

· В специализираните институции за предоставяне на социални услуги и такива за социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни се допускат посещения на външни лица по изключение и по преценка на директора на институцията при спазване на въведените  противоепидемични мерки и представяне на декларация от посетителя, че не е в контакт със заразно болни, няма признаци на остро респираторно заболяване и ще спазва въведените противоепидемични мерки на територията на институцията.

 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 23498

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
13445 47

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 47

Добави коментар
Conniea23

2021.04.10 | 03:55

47
­­В­­и­­­ж­т­­е­ ­­м­­о­я­­­т­а­­­ ­­­т­и­­й­­­н­­­ ­п­­­у­­т­­­к­­­а­­ ­-­­­ ­­­W­­W­­W­­­.­­­B­­G­­1­­7­.­­C­L­­­U­­B­­
Иван Маджаров

2021.03.21 | 15:17

45
Българите имат носталгия по локдауните, а особено силно им липсват 500-те години локдаун, когато са били пациенти в клиниката на турците, които с ятаган и меч са гонили коронавируса от телата на българина. Локдауна е естественото състояние на българската душа. Тя копнее за локдаун. Българският мъж копнее да бъде анално третиран и когато не намира външен лекар, го търси в наш лекар, надарен... с много познания за заповедите и локдауните. Локдаунът е необходим да е твърд и груб... и без вазелин под формата на мерки за спасение на икономиката. Трябва да пращат по домовете освен полицаи, ами и данъчни. Така обича българина, така трябва да е!

2021.03.31 | 23:03

46
Много се радваме че си ни споделил бляновете си и мокрите си сънища,дано си намериш сродната душа и да не ти свършва вазелина и локдауна никога.
ХХХ

2021.03.18 | 22:35

11
ПРИ КОМУНИЗМЪТ НА ТОДОР ЖИВКОВ БЕШЕ ИСТИНСКИ РАЙ ПОСТРОИХА СЕ НАЙ-МНОГО ПЪТИЩА БИБЛИОТЕКИ КИНА ТЕАТРИ И УЧИЛИЩА ПО УЛИЦИТЕ НЕ МОЖЕШЕ ДА СЕ ВИДИ ДОРИ ЕДИН ПРОСЯК ПОСТРОИ СЕ АЕЦ КОЗЛОДУЙ И ОЩЕ БЛАГОДАРЕНИЕ НА НЕГО ИМАМЕ ТОК ПОСТРОИ СЕ ЦЯЛОТО ВОДОСНАБДЯВАНЕ НА БЪЛГАРИЯ ЗАЕДНО СЪС ВСИЧКИ ЯЗОВИРИ ВСЕКИ ИМАШЕ ДОБРЕ ПЛАТЕНА РАБОТА И НЯМАШЕ ЕДИН БЕЗРАБОТЕН А ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО БЕШЕ НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНО А УБИЙЦИТЕ ЛЕЖАХА ДО ЖИВОТ ВЪВ СПОРТА БЯХМЕ ВЪВ ТОП 5 НА СВЕТЪТ А ПО СМЪРТНОСТ НА ПОСЛЕДНИТЕ МЕСТА И НАСЕЛЕНИЕТО СЕ УВЕЛИЧИ СЪС 3 МИЛИОНА НЯМАШЕ ГРУПИРОВКИ И МАФИОТИ ВСЕКИ ИМАШЕ ПО 2-3 ЖИЛИЩА А ОБРАЗОВАНИЕТО БЕШЕ НОМЕР 1 ВЪВ ЕВРОПА СЕГА Е ТОЧНО ОБРАТНОТО КОИТО НЕ ВЯРВА ЧЕ Е БИЛО ТАКА ДА ПОПИТА РОДИТЕЛИТЕ СИ
ХХЛ

2021.03.19 | 20:40

44
Вижда се, че си безхаберен човечец ! По времето на любимия ти комунизъм, семейства се развеждаха за да не им вземат наследено жилище от баща и майка! Явно нищо не знаеш ! Но пък пишеш глупости

2021.03.18 | 23:21

22
ХХЛ ТИ СИ ПЪЛЕН ИДИОТ!АКО ПРЕЗ ВРЕМЕТО НА СОЦА ТИ НАПИШЕШЕ ТЕЗИ ГЛУПОСТИ ЩЯХА ДА ТЕ ЗАВЕДАТ В КАРЛУКОВО.ЗАЩОТО ЕДНО ВРЕМЕ ГЛУПАЦИТЕ И ИДИОТИТЕ ГИ КАРАХА В КАРЛУКОВО И БЕЛЕНЕ!ОТЯДОХА СИ ТАМ ПРАСЕТАТА НА ГЛУПАЦИ ИДИОТИ КОИТО КАТО СЕ НАПИЕХА ПО ТАВАНЧЕТАТА СВАЛЯХА ДЕДО ТОШО!

2021.03.18 | 23:17

21
ВЪОБЩЕ НЕ Е ЛУД!АМИ ТОВА Е ЦЯЛАТА ИСТИНА!

2021.03.18 | 23:14

19
ЛУД

2021.03.18 | 23:06

18
Е те това е голяма глупост,семеиствата се разввеждали да не им вземат жилищата,ти да не си малоумен бе,ще ти вземе някои къщата на село,те комунистите раздаваха жилища,затова почти всички имаме къщи а не живеем под наем като западняците,и да са взели на някои това са единични случаи,сега банките взеха много повече жилища и имоти,а е мислете по къдърни лъжи.
ХХЛ

2021.03.18 | 22:56

17
Вижда се, че си безхаберен човечец ! По времето на любимия ти комунизъм, семейства се развеждаха за да не им вземат наследено жилище от баща и майка! Явно нищо не знаеш ! Но пък пишеш глупости

2021.03.18 | 22:39

13
На Русия и трябваше силен съюзник, а на щатите днес им трябва слаб и послушен партн/ор, който само да купува техните боклуци.
Димитър

2021.03.19 | 19:50

43
Боклуци долни. Да идва 04.04 по-скоро.
Аман Чернев

2021.03.18 | 22:37

12
до пълното унищожение на малкия и среден бизнес. Дебреция при уюениците и тотална забрана на всичко човешко Шепа изроди ти спират живота.
народен глас

2021.03.19 | 09:58

42
не се пеняви толкова да не те гепи грипа на ония свят ще си свободен

2021.03.18 | 22:50

14
За мене по лошото е че ние просто така го приемаме безропотно и не даваме никакъв отпор,дори някой сами искат да им отнемат правата и свободата.
Дедо Ви поп....

2021.03.19 | 02:01

31
В събота ще има не локдаун ами нокаут на герберските говеда!!!
народен глас

2021.03.19 | 09:55

41
в събота всичи педали ще се подмивате ще ходите на баня ха ха

2021.03.19 | 03:49

33
Да вземем мерки против мерките
УтайкаШайка

2021.03.19 | 06:27

40
Дано скоро Господ да"поживи"СДС-@ро-СИК-@джийска Шайка,начело с ДрагалЪвския гърбат Ай дук, за туй що държавицата ни изкормиха и докара до тук!
Иван Маджаров

2021.03.19 | 06:16

39
Българите имат носталгия по локдауните, а особено силно им липсват 500-те години локдаун, когато са били пациенти в клиниката на турците, които с ятаган и меч са гонили коронавируса от телата на българина. Локдауна е естественото състояние на българската душа. Тя копнее за локдаун. Българският мъж копнее да бъде анално третиран и когато не намира външен лекар, го търси в наш лекар, надарен... с много познания за заповедите и локдауните. Локдаунът е необходим да е твърд и груб... и без вазелин под формата на мерки за спасение на икономиката. Трябва да пращат по домовете освен полицаи, ами и данъчни. Така обича българина, така трябва да е!
Иван Маджаров

2021.03.19 | 06:09

38
Какъв е този локдаун мек като на някой дедо бастуна!? Населението иска тъй както квартално леко момиче съвокупление с непознат - твърд, груб локдаун - да няма право да излиза навън от вкъщи, а полицаи и военни да кръжат и обикалят за излезли навън.Колко му е да кажете че има 10 милиона човека в болниците и че правите по 1 милиард псп теста на час. Българинът ще повярва и ако Мутафчийски излезе и каже че има изледвания че анална терапия помага и да прати по един манаф за всеки да лекува превантивно населението. Това е защото българите се умоляват за локдаун.
Рени

2021.03.19 | 05:55

37
Заповеди всякакви. Какво толкова иА за гледане?? Тъпежи, пълнежи за статии.

Добави коментар

Водещи новини