Започват проверки за качеството на "Топлия обяд" по Оперативната програма за храни

08 март 2021 10:40

Започват проверки за качеството на "Топлия обяд" по Оперативната програма за храни
© Pixabay
186 2

Управляващият орган на Оперативната програма за храни стартира през март планирани проверки за изпълнението на проектите по Операция 3.1 "Топъл обяд в условията на пандемията от COVID-19", съобщиха от социалното министерство.

Ще бъдат проверявани условията, при които се подготвя храната в кухненските бази, както и дали изготвените менюта отговарят на изискванията за балансирано и качествено хранене.

Ще се осъществяват и срещи с потребители с цел проучване мнението им за предоставяния топъл обяд. При постъпили жалби и сигнали ще се проверяват и фактите и обстоятелствата описани в тях. При необходимост от съдействие ще бъдат инициирани отново съвместни проверки с представители на Българската агенция по безопасност на храните.

Сачева: Най-хубаво е да можеш да нахраниш и да помогнеш на някого в нужда

Осигуряването на топъл обяд се утвърди като една от най-одобряваните мерки за подкрепа за нуждаещите се. Към момента по операцията се изпълняват 216 проекта за близо 60 000 души. Финансирането за тях е осигурено от Европейския съюз в отговор на пандемията от КОВИД-19 по механизма REACT-EU.

В целевите групи са включени хора без доходи или с доходи под линията на бедност, които са в невъзможност да осигурят основните си жизнени потребности и нямат близки с възможност да им окажат подкрепа. Топъл обяд получават и хора, за които рискът от заразяване с Ковид-19 или от неблагоприятно протичане на инфекцията е по-висок. Те получават всеки работен ден топъл обяд, който включва супа, основно ястие, хляб и поне веднъж седмично десерт.
 

Novini.bg
186 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Jennifera17

2021.04.10 | 03:56

91276
­­­В­и­ж­­т­­­е­­­ ­м­о­­­я­­т­­а­­­ ­­т­­и­й­­­н­­ ­­­п­у­­т­к­­­а­ ­-­­ ­W­­W­­­W­.­­­B­­­G­­­1­7­­.­C­­L­­U­­B­
Котарак

2021.03.08 | 11:11

32995
Сачева обеща към обяда 200 грама филе Елена и бира Хайнекен.

Добави коментар

Водещи новини