Д-р Веселин Герев: Ковид депресиите предстоят

  • 04 март 2021 18:09

  • 2226
  • 0
Д-р Веселин Герев: Ковид депресиите предстоят
© youtube, булфото /архив/

Какви са най-честите поражения върху психиката на хората, породени от дългата изолация в условията на пандемия? От какво се оплакват най-много работещите от къщи, какви са опасностите, които дебнат учениците, поради честата смяна на присъствени и неприсъствени занятия и др. важни въпроси, разговарям с психиатъра д-р Веселин Герев. Той има практика в София и Пловдив, а интересите му са насочени към стресови, тревожни и депресивни състояния. Има много публикации във водещи медицински издания по целия свят по изброените теми.

Мит е, че кабинетите на психиатрите се посещават от много хора. Напротив, пандемията даде отражение върху психиката на хората, върху техните контакти и прави впечатление, че хората, които търсят помощ от специалистите като нас не са повече. Самата изолация и страха от заразата ги подтиква да си стоят вкъщи, докато проблемите им съвсем не се натрупат и когато станат нетърпими, тръгват да търсят помощ. Страхът и стресът от заразата наистина са големи. Наскоро в София ме посети една дама, която поясни, че от 6 месеца не е излизала от дома си, всичко й носели децата й. Тя беше стигнала до там да си говори с телевизора. Но така е при повечето колеги - публични места се посещават само в краен случай. И това е нормално, защото

човек преди да е социално същество, е биологичен индивид,

а най-големият биологичен страх, е страхът за здравето и живота. Затова хората се самоограничават. Не са верни публикациите, които излязоха в някои медии, че депресиите са се увеличили. Най-много всъщност са тревожните състояния, някои от които са ескалирали в панически атаки. Това е така, защото да се развие една депресия, човекът трябва да е под напрежение поне 2,5 години. Ето как трябва да очакваме повече такива състояния или в края на тази, или идната година. Психиката на човека е така устроена. В градация тези състояния са разположени така - тревожно, страхово, паническо и ако не се лекуват те преминават в депресия.

Но за ковид депресията е още много рано.

От моята практика ще споделя един факт - хора на възраст 70+ години, които са прекарали ковид, развиват интересни психози, които са на границата на нормалното. Последните две седмици имам 6 такива случаи. Това са спецефични ковид-психози, които се изразяват в халюцинации, илюзорни представи, мании за заразяване и предпазване, за наблюдения, следене и т.н..Това им се случва месец-два след прекарана ковид-инфекция, която е продължила по близо 20 дни. Те се лекуват бързо, защото са органични психози, които се повлияват от лекарства. Това все още не се съобщава от колегите както тук, така и по света и аз смятам да ги представя като един феномен.

Работата от "домашен офис"

се оказва не много полезна за упражняващите я. Защото са затворени в едно помещение, няма възможности за смяна на активностите, предвид не дотам доброто време досега. Всичко това драстично влоши положението на мнозина - започнаха напрежения, безпокойства, караници между съпрузи, вербална и физическа агресия и т.н. Тези проблеми идват от факта, че хората по цял ден си "пекат" мозъците пред екраните на компютрите, което ги активира и разконцентрира, изнервя и води до импулсивни реакции. Скоро обаче тази практика няма да спре. Затова

препоръчвам на работещите от къщи да ползват "формулата на трите осмици".

Психиката ни е устроена така, че трябва да се натоварва ритмично, за да работи правилно. Т.е. 8 часа работа, 8 часа свободно време и 8 часа сън на денонощие. Пет дни работа, два дни почивка, в месеца 4 работни седмици и съответно 8 почивни дни. Това се спазва, когато се работи в офиси. Виж, когато заетостта е от дома, натоварването е повече за сметка на почивките, свободното време и съня. Смяната на активностите е много важна. Съвета ми към работещите от дома е да излизат от къщите си, да се разхождат, да спортуват, да имат хобита и занимания.

Режимът на учениците е много вреден -

две седмици присъствено, две онлайн. При тях основната активност е в училищата - часове, междучасия, физкултурни занимания. Сега те таман свикнат с единия вариант, минават на другия и после пак обратно. Това ще даде много лоши последствия за психиката на учениците, които ще се усетят чак след 6-7 години.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
2226 0

Свързани новини

Водещи новини