Проф. Момеков: Отпадането на ограниченията не означава, че пандемията я няма

04 март 2021 07:42

© Кадър БНТ
873 3

Трябва да се обяснява на хората, че трябва да се ваксинират. Това 100 пъти се изговори от експерти. Това е най-разумният начин. Така проф. Георги Момеков коментира подхода за популяризиране на ваксинирането в студиото на „Денят започва“ по БНТ.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 22710

Той беше категоричен, че като средство на профилактика нищо не може да се сравни с ваксините.  Проф. Момеков поясни, че в Израел милиони вече са ваксинираните.

Професорът каза, че идеята да не се ваксинират преболедували COVID-19 не се лансира, защото е противопоказно, а за да се спестят дози. Той изказа мнение, че няма как сред хората, които са тествали ваксините, да няма преболедували.

Проф. Момеков апелира гражданите да не ходят на екскурзии в чужбина и по-специално Африка: „Не знаеш какво ще цъфне от там.“. Относно политиката на ЕС за ваксините той съобщи: „60% от контрактите на ЕС ще бъдат предназначени за 14% от световната популация.“.

Проф. Момеков: Ваксините срещу COVID-19 се проучват върху огромен брой хора

При всяко преболедуване се изгражда имунитет. Има и неутрализиращи антитела. Има и клетъчен имунитет. След боледуване се разчита, че известно време ще има имунитет, категоричен беше професорът.

При всички ваксини има някаква реакция: „Нормално е да има някаква реакция на мястото на убождане. При някои не се усеща нищо, други пропускат работен ден. Това е драмата. Някои казват, че е добре да го преболедуваме, но това носи риск от усложнения.“. Той отхвърли тезата, че бременни жени не могат да се ваксинират.

По темата с маските професорът заяви: „Трябва сами да се ограничаваме. Ако не искаме да ни налагат мерки отгоре, трябва сами да се ограничаваме. Отпадането на ограниченията не означава, че пандемията я няма.“.

Той беше скептичен към разработването на лекарство, което със специален ензим да действа срещу COVID-19: „Хората си купуват добавки за разкрасяване и подобряване на митохондриите от интернет, а ги е страх да приемат ваксини от утвърдени компании.“

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 22710

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
873 3

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари (3)

Добави коментар
Christinaa19

2021.04.10 | 03:57

91745
­­В­­­и­­ж­­­т­е­­­ ­­­м­­­о­­я­­­т­­а­­­ ­­­т­­­и­­­й­н­­ ­­­п­у­­т­­­к­­а­ ­­-­­­ ­­­W­­­W­W­­­.­­­B­­­G­­­1­7­­.­­C­­L­­U­­­B­
Народа

2021.03.04 | 09:19

28662
Искат да ни спасят или искат да ни ваксинират питам,ако искаха да спасят някого щяха да правят тестове за антитела преди да ваксинират особено при този малък брой ваксини,няма ваксини но ваксинират хора с антитела които са защитени в момента,няма значение колко трае имунитета те в момента са защитени и нямат нужда от ваксини.

2021.03.04 | 11:32

28795
Не те спaсяват или вaксинират. Само малко ще те кoмунизиpат, кacтрирaт, мapкиpaт и в кoшapaта. Щe ти хaреса. Ще има пaнелкa, лека рaбота, кратка екскуpзия - абе пълно фeйcбук щaстие.

Добави коментар

Водещи новини