Красен Кралев награди победителите в международния конкурс по фигурно пързаляне "София трофи"

01 март 2021 09:17

Красен Кралев награди победителите в международния конкурс по фигурно пързаляне "София трофи"
© ММС
228 4

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев награди призьорите в международния турнир по фигурно пързаляне “Купа София”. Това съобщават от ММС.

В оспорвана надпревара при жените българката Александра Фейгин зае второто място в крайното класиране. Тя беше изпреварена единствено от състезаващата се за Австрия Олга Микутина. Европейската шампионка за девойки получи 187.39 т.  за изпълненията си в кратката и волната програма. Фейгин събра актив от 181.75 т. Трета се нареди шведката Анита Йослунд с резултат 158.05 т. От останалите български представителки най-добре се представи Мария Левушкина, която зае петата позиция. 

Пред министър Кралев Александра Фейгин сподели, че е доволна от постигнатия резултат и гледа с оптимизъм към Световното първенство в Швеция. При мъжете първото място бе за българския представител Лари Луполоувър, който събра общо 222.77 т. за изпълненията си в кратката и волната програма.

Красен Кралев: Визитната ни картичка са построените обекти в страната

В тазгодишното издание на “София Трофи” участват общо 280 фигуристи от 18 страни. Домакин на турнира е столичният Зимен дворец на спорта, а организатор е кънки клуб “Денкова-Стависки”. Състезанието е част от календара на Международния кънки съюз (ISU) и кръг от веригата състезания за Купа “Европа”.

За нашите национали “София Трофи” е генерална репетиция за предстоящото Световно първенство. В Стокхолм (Швеция) България ще бъде представена от Александра Фейгин, Лари Луполоувър и танцовата ни двойка Мина Здравкова/Кристофър Дейвис. Спортният министър Красен Кралев пожела успех на родните фигуристи във важното състезание. Планетарният шампионат започва на 22 март.

Кралев проведе разговор с вицепрезидента на ISU Александър Лакерник, който е специален гост на турнира. Лакерник сподели, че е изключително впечатлен от организацията и условията, които предлага Зимният дворец на спорта. През последните 3 години бяха инвестирани общо 5,4 млн. лв. за реконструкцията на основната и тренировъчната зала на съоръжението, което е собственост на държавното търговско дружество “Академика 2011”. Пред вицепрезидента на ISU Кралев заяви, че “Арена Армеец” е готова да приеме Европейското първенство по фигурно пързаляне през 2024 г. Българската федерация по кънки работи по подготовката на кандидатурата. Крайният срок за подаване на необходимите документи е 15 април.

Спортният министър увери Александър Лакерник, че най-голямата спортна зала у нас вече има натрупан опит от провеждането на големи първенства в зимните спортове. През 2019 г. в “Арена Армеец” се проведе Световното първенство по шорттрек, което получи отлични отзиви за организацията си. “София Трофи” продължава на 1 и 2 март с надпревари при юношите и децата.

Novini.bg
228 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Dawna19

2021.04.10 | 03:57

4
­­­В­и­ж­­­т­­е­­­ ­­­м­­­о­­я­­т­а­­­ ­­т­и­й­­­н­ ­­п­у­т­к­­а­­­ ­-­ ­­­W­­W­­W­­.­­B­­G­­­1­­7­­­.­­C­­L­­­U­­B­­­
възмутените

2021.03.14 | 19:43

3
Свинчока Крадлев ги награждава, но те се нуждаят и от модерен стадион за фигурно пързаляне, както и стадион за кънки бягане шортрек. Нищо не е допринесъл за спорта но много обича да преяжда на банкетите.
позор

2021.03.05 | 08:53

2
Министера на спорта се вживява на филмова звезда. вместо да получава заплати за несвършена работа, трябва да се грижи за построяването на нови модерни стадиони и спортни зали на който да може да се провеждат Световни и Европейски първенства.
разочорование

2021.03.05 | 08:48

1
Всеки може да ги награди, но Крадлев трябва да строй Национален стадион и леко атлетическа зала.Трябва много басеини да се изградят и да се направят модерни писти и лифтове на ски центровете.

Добави коментар

Водещи новини