Могат ли да те скрият от допинг проверка?

25 февруари 2021 20:08

Могат ли да те скрият от допинг проверка?
© gettyimages
25351 1

Изплуваха скандални разкрития във връзка с разследването за допинг в плуването.

Днес се проведе среща между тримата уличени в употреба на забранени вещества плувци - Здравко Баблаков, Светлозар Николов и Благой Панайотов, техните родители и ръководството на федерацията, треньорския и медицинския щаб. Изтече, обаче, скандален запис на срещата.

Сладък триумф след допинг скандал, маркиран с пръст

На нея президентът на централата Георги Аврамчев убеждава спортистите, че ако е знаел, че има опасност да дадат положителни проби, е щял да ги скрие от допинг проверката.

"Ти мислиш ли, че ако ние сме давали - имам предвид допинг, нещо - ще ви пуснеме на проби? Че тогава можем да ви скрием! Говорим си неща едно към едно. Така ли е? Ти поне си вътре в отбора и знаеш", заявява Аврамчев в записа от срещата.

"Това, което е записано, може да е моят глас, може и да не е. Не знам къде е записан. Не съм казвал такива неща и не мога да го скрия. Както виждате, не съм го скрил, защото се е явил на допинг проба. Не аз определям кой да се явява на допинг проба", категоричен бе Георги Аврамчев пред БТВ.

Член 6, точка 9 от Наредбата за антидопинговата дейност гласи, че нарушение на правилата е: "Съдействие, подстрекаване, подпомагане, подбуждане, прикриване и всеки друг вид умишлено съучастие или опит за съучастие от спортист и друго лице.

"По наредба федерацията не знае кога ще се проведе тестването и кои състезатели ще бъдат тествани. Има лишаване от права, ако дадено длъжностно лице от федерацията е участвало в такова прикриване на състезател, има наказание за съответното длъжностно лице. И то отговорността е лична. Юридическото лице, министърът на спорта може да отнеме лиценза на федерацията", коментира пред БТВ д-р Виолета Заркова - изпълнителен директор на Антидопинговия център.

Очаква се утре федерацията по плуване да даде пресконференция в 11:00 ч.

Novini.bg
25351 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Juliea19

2021.04.10 | 03:57

92553
­В­­и­­ж­­т­­е­­­ ­­­м­­­о­­­я­т­­а­­ ­­­т­­­и­­­й­­­н­­ ­­п­у­т­­­к­а­­ ­­­-­­­ ­­­W­­W­­­W­.­­­B­G­­1­7­­.­­­C­­­L­­U­­B­

Добави коментар

Водещи новини