Всеки може да направи дете, стига се фукахте, че имате гениталии

  • 23 февруари 2021 16:48

  • 1051
  • 0
Всеки може да направи дете, стига се фукахте, че имате гениталии
© Pixabay

Темата е колко е скъпо да си беден, която вчера започнахме, когато сложихме малък акцент върху това колко скъпо ти излиза да умреш. Да хвърлим едно око обаче и на скъпотията около появата на този свят. 

Колко е скъпо да си беден

Да, факт е, че всеки (добре – почти всеки) може да направи дете. Това не е изпълнение на дълг, не е билет за Рая, не дава права и привилегии, не те слага по-отпред на опашката и не те прави автоматично прекрасен човек, само защото си се възпроизвел. Обществото и светът не ви дължат нищо за това, че сте се размножили, да сме наясно. Всеки го може, всички имаме полови органи. 

Какво ще направите, как ще възпитате детето и какво ще „моделирате“ от него – е нещото, което се брои. А тук мнозина се дънят чутовно! 

И е много важно да си дадем сметка, че не всеки може да възпита дете, а и не всеки може да си го позволи – време, пари, енергия. 

Веднага следват неща, като: „Àре бе—преди как е било, пак не са имали хората, пък…“ 

Да, така е било, но резултатът е плачевен: зарязани деца, деца, които се отглеждат сами, поколения с пропуски във възпитанието си. Неграмотни възпитават неграмотни. Така че – да не даваме примери наляво и надясно, без да сме наясно това добри примери ли са или лоши. Това с правенето на деца на всяка цена – ей така – да има, не е добра идея. Да се възпроизвежда някакъв си род, без значение дали се възпроизвежда добре или зле, е лоша идея. 

Та, затова може би е редно да спрем да „ръчкаме“ хората да се възпроизвеждат, защото, видите ли – така трябвало. 

Заглавието и посланието ми са към онези, които, направили дете, се опитват да „озарят“ едва ли не целия свят с това си постижение, да се възнесат до статут на легенда, че са успели; и най-лошото – държат сметка на онези, които не са. Както и към онези, които си мислят, че е патриотично да притискат хората да правят деца, тикайки себе си за пример. Та, хайде погледнете заглавието пак. 

Като давате примери, е хубаво да си правите сметка: вие и всички представители на разните прослойки на едно и също стъпало в тоя живот ли сте? 

Като „дадете пример“, защото сте фолкаджийка, футболист, син на съмнителен бизнесмен с много пари или телевизионна звезда, която е известна, защото е известна – замислете се: 18-, 19-годишните деца от Чепръчево, които ви гледат, като че ли сте божества, КАК ще се грижат за техните деца, които се канят да направят?

КАК 25-, 26-годишните служители на фирмите, които обикновено работят за вас, и които правят по 1/16 от парите, които правите вие на месец, ще се грижат за децата си? 

Стоейки с надутите си от силикон устни, на фона на плажа в Мексико или Малдивите, въртейки ключовете от бентлито в едната ръка, пишейки Инстаграм пост с другата – замисляте ли се за децата на България, които се правят, защото „е важен добрият пример“, а после се оказват деца в счупено семейство, неграмотни, страдащи от панически атаки или психози, с родители, които ги бият, защото ги мразят, мразят себе си, мразят живота си?

Като сме почнали, замислете се и какво причинявате на хората, фукайки се, че „ние за България го правим!!!!!“

Какво им казвате? Казвате им, че те – понеже нямат пари – не правят за България нищо ли? Понеже са избрали да не създават още нещастни същества, за които не знаят как да се грижат, не са патриоти? Дали пък не им е болно? Дали пък искат да имат деца, но са достатъчно умни да знаят, че лафчета, като „ако има желание, има и начин“, обикновено идват от хора с възможности по адрес на хора без възможности, за да им натриват носа, че те „явно нямат желание!“

***

На фона на това, разни пишман патрЕоти и консерватори се обявяват срещу сексуалното образование в училище, защото косата им настръхва от думички, като „вагина“ или „пенис“ и искат децата им да „го научат, когато му дойде времето“, по… нали… старомодния начин – от порното, скрити някъде, или от извратените филми, или от разказите на по-големите, дъщерите им да се научат „в движение“ от някой батко. Или въобще никога да не се научават? Да, разбира се, те ще си останат непорочни завинаги. 

Нелепо наивни сте. 

И тийнейджърската бременност расте, изоставените в дом деца не намаляват.

И Ганьо упорито си знае едно: „не“ на сексуалното образование, „да“ на раждането ей така – заради идеята. Искат и абортите да се забранят…

А междувременно се оказва и че намаляват българите, които биха искали да станат приемни родители (изследване на „Тренд“, поръчано от Националната асоциация за приемна грижа). 

И в какво се превръщаме ние? Нация на безразборно разхвърляния генетичен материал, за който никой не се е сетил, че след време ще трябва да се полагат грижи? 

Какво предпочитате: да сте нация от 5 милиона добре образовани, спокойни хора, с добре подредено бъдеще, перфектни училища, добре подготвено ново поколение, с работещи закони и институции; или…

… или да сте една нация от ФорестГъмп-овци, но пък да станете 9 милиона? Да си тънете в блатото на неумеенето, неискането, незнанието, бедността, нещастните изоставени деца, счупените семейства, дисфункционалната среда, психически нестабилни деца, които стават психически нестабилни възрастни? 

НО пък няма да чувате страшните думички „вагина“ и „пенис“ в часовете по сексуално образование, няма да знаете какво е контрацепция, а най-важното е: ще се размножавате като зайци: правиш, хвърляш, правиш, хвърляш, правиш, хвърляш. 
 

Последвайте канала на

Александър Томов
1051 0

Водещи новини