За ваксините и алергиите. Д-р Мариана Мандажиева с топ съвети пред Novini.bg

23 февруари 2021 10:45

За ваксините и алергиите. Д-р Мариана Мандажиева с топ съвети пред Novini.bg
© Pixabay
13580 1

За ваксините и алергиите. Какво трябва да знаят хора, изкарвали тежки алергични реакции или страдащи от алергии, преди да се ваксинират срещу коронавирус. Клиничният алерголог д-р Мариана Мандажиева отговори пред Novini.bg

"Масовата ваксинация и спешното насрочване на имунизация могат да причинят проблеми за хората с алергии и пациентите, прекарвали тежка алергична реакция", коментира д-р Мандажиева. 

Страничните реакции от ваксините - от 24 до 36 часа

"Много от хората страдат от алергии и трябва да се знае при кои от тях може да има по-силни реакции след ваксинация. Важно е да се знае и при кои пациенти с алергии ваксината може да се постави без притеснение", коментира алергологът. 

"Нека хората с алергии да не ходят за ваксина от днес за утре и имат предварителна подготовка при алерголог. Рисковите групи, при които може да се наблюдава остра алергична реакция след имунизацията са: пациентите с медикаментозна или хранителна алергия или тези с шок от ужилване от оса и пчела", съобщи клиничният алерголог и допълни: 

Хората с медикаментозна алергия (от антибиотици, нестероидни противовъзпалителни, хранителни добавки, лаксативи и т.н) са по-специфични. Изброените групи медикаменти са с една и съща допълнителна съставка. Досега съобщените случаи за остра алергична реакция предполагат, че е заради една от допълнителните съставки - полиетилен гликол. Тя е сходна с веществото с Полисорбат 80, което е част от вакината на Оксфорт/АстраЗенека. 

Всичко, което трябва да знаете преди ваксинация

"Алергичните към храни, медикаменти или с анафиличен шок, трябва да се обслужат с внимание, а самите пациенти предварително да са се консултирали с алерголог", разкри д-р Мандажиева. 

"За алергичните към медикаменти трябва предварителна подготовка  - терапия ден, два преди ваксинация и специално наблюдение. Важно е тези пациенти да бъдат имунизирани в болнично заведение, където колегите са подготвени за остра алергична реакция", категоричен бе клиничният алерголог. 

Бързането и имунизирането на всяка цена може да бъде опасно и с лоши последствия. Има достатъчно налични ваксини, завърши д-р Мариана Мандажиева. 

По материала работиха Галя Георгиева и Радина Лазарова

Чуйте повече във видеото:

Novini.bg
13580 1

Коментари (1)

Добави коментар
Людмил Методиев

2021.02.23 | 12:45

20032
Дъщеря ми има атопичен дерматит може ли да се ваксинира, и алергия към антибиотици

Добави коментар