Колко е скъпо да си беден

  • 22 февруари 2021 17:22

  • 367
  • 0
Колко е скъпо да си беден
© Pixabay/ Колаж: Novini.bg

Това не е просто израз или метафора. Това е истината. Ето как:

Ако си беден, пропускаш и не си купуваш ново легло, нов матрак—след години трябва да плащаш за операция на гърба.

Ако си беден, се стискаш и не даваш пари за пломба, а купуваш нужното за хладилника, лекарства на детето, учебници, плащаш тока, водата—след години трябва да се бръкнеш за операция на кътника, запълване на канали, коронка, имплант и т.н. 

Ако си беден, ядеш скапана храна—след години купуваш скъпи лекарства срещу гастрит, язва.

Ако си беден, нямаш за лекар—след години трябва да извадиш пари за операция на сърцето.

Ако си беден, нямаш за очила—след години ще плащаш за коригираща операция. 

Ако си беден, нямаш за нови гуми—след време се бъркаш я за глоба, я за наместване на счупени крайници, я за опело. 

Мога да продължавам така още, но схващате идеята. 

***

Не е евтино и да умреш. Или – да го кажем така – да умре твой близък. За умрелите вече е безплатно, те са платили ултимативната цена. За опело на 40 дена на покойник – няколко минути мрънкане и каканижене – хоп!... 80 лв. Благодаря! Бог да го прости! Следващият! 

И така – на конвейер. Ден след ден. 80+80+80+80+80………. Пет пъти на ден да попееш, ако си поп – 400 лв. само от това. О, да – без касови бележки, без данъци, без отчети. 

За 80 лв., си мисля, че трябва поне да потанцува, да поподскача малко попът, знам ли – да се направи, че говори с духове. Да измръкнаш някакви думи на старинен език, с произношение на машина и скорост на препила с кафе катерица – та съвсем никой да не разбира какво говориш (то може и резултатите от неделните мачове да си каканиже така – никой не му разбира, та може и да бърка думичките, даже и за това не се стараят), НЕ струва 80 лв. 

А, за да бъдем НАЙ-точни в преценката си: НЕ трябва да струва каквото и да било. Това е моето мнение по въпроса. Човеколюбивите попове показват всичко друго, но не и човеколюбие.

Съжалявам, но това тяхното НЕ е професия, а призвание. Така че всички професионални „правила“ не би следвало да важат. За какво са им тия пари? Да ти кажат: „Пет лева“ или „Десет лева“, разбирам – ще си купят кафе, сандвич. Но за какво са им 80+80+80+80+80………. НА ДЕН? Какво ги правят тия пари? Божите служители. 

И няма: хън-мън, нямам пари, че да платя. Няма Рай за близките ти, ако нямаш пари. Бедните си остават неопети, няма пътеводна светлина към Рая, ми се струва. 

Как се наричат хора, които се възползват от изпадналите в беда? Не искам да казвам „мародери“, малко е прекалено, нали? Но и, със сигурност, „човеколюбиви“ е също толкова далеч от ума, нали? 

На мен, например, ми е все тая дали, като умра, брадат, лош имитатор на ZZ Top ще ми пее на гроба, облечен в черно, като Батман. Но има хора – живи хора – които са наплашени, накарани да вярват в разни суеверия, смесени с уж религия и в тая пълна каша, която някои са се постарали да забъркат в главите им, живее идеята, че ни Рай, ни вечен живот ще има за близките им, ако не платят за опело и „пълен пакет“ от попските услуги, все едно е хонорар на Лили Иванова за зала 1 на НДК. 

И не е много хубаво да се възползваш от това, особено в момент на голяма мъка и стрес. 

Но пък – какво ли разбирам аз? 

***

Сметките не излизат и ако се появи дете на бял свят, а родителите му се чудят от кое да спестят – от лекар, от зъболекар, или от новите гуми на колата, за да купят пелени. Но това е тема, която ще оставим за утре (линк >>>ТУК<<< към продължението)

Всеки може да направи дете, стига се фукахте, че имате гениталии

Последвайте канала на

Александър Томов
367 0

Водещи новини