Да /не/ се жалиш на арменския поп!

  • 22 февруари 2021 16:35

  • 1048
  • 0
Да /не/ се жалиш на арменския поп!
© булфото /архив/

Близо година след налагането на извънредни изолационни мерки за борба с коронавируса, някои от големите фирми у нас вече се готвят да върнат своите служители на работните им места в офисите. Доколко обаче това е безопасно и полезно за хората и фирмите, е въпрос над който с основание умуват както чорбаджиите, така и наемниците.

Служители от голяма телекомуникационна компания, които не желаят да се споменава името й, за да не ги уволнят, разказват, че от началото на март шефовете им са обявили, че ще ги върнат зад бюрата. Ако са ваксинирани, ще работят без маски и ръкавици, но всички останали трябва да са въоръжени с тези санитарни предпазни средства. Това, разбира се, си е чиста форма на принудително ваксиниране, без оглед спецификите на здравния статус на всеки човек поотделно. Защото сред тези служители има нераждали момичета, бременни жени, хора с автоимунни заболявания и т.н.. Не по-маловажен е въпросът и с ефективността на маските, зад които горките служители трябва да се задъхват по цял ден. Според много лекари, маските не предпазват от вируса, но пък със сигурност увреждат вентилацията и предразполагат към повече заболявания от пневмонии.

Доц. д-р Атанас Мангъров пред novini.bg: Маската те пази от вируса, колкото червеният конец против уроки

За ползите и вредите от общите климатични инсталации,

при неправилно ползване и експлоатиране, се знае още преди появата на смъртоносната зараза от ковид 19. Специалистите твърдят, че те не са сред най-полезните за здравето на служителите съоръжения. Всички са наясно с вредите, които те нанасят в "мирно" време, та какво ли остава за заразното положение, в което ни убеждават от сутрин до здрач, че сме, защото идела и нова вълна, вирусът мутирал и т.н. и т.н.
И тук възниква въпросът:

На кого да се оплачат тези наемници, зорлем връщани в офисите?

Освен на арменския поп, който, нали помните, бил близък до султана... .
Проверките затова как се спазват правилата и заповедите на здравния министър, които валят като Гергьовденски дъжд по пет на седмица, трябва да се правят от регионалните здравни инспекции. Ама вие вярвате ли, че те го правят при т.нар. големи данъкоплатци!?
Според данните от миналата година

в стоте най-многолюдни дружества у нас работят близо 226 000 души.

Това хич не е малка армия от поданици, а в контекста на актуалностите сега и гласоподаватели, и не е лошо държавните регулаторни органи да помислят за тези хора, вместо да си затварят очите за издевателствата върху тях. Синдикатите не могат да ги защитят. Едно, защото в големите частни фирми профсъюзното сдружаване не е на почит. Друго, защото вече и слепите и глухите у нас са наясно, че синдикатите "си ходят насериозно" с управлението, а както е известно- гарван гарвану око не вади. Но все пак, ако някой смелчага реши да отстоява своите граждански права, то може да пише примерно до "Медицинската федерация" на КТ Подкрепа без да упоменава името си, а само своята специалност. От там уверяват, че ще поискат лично становище от здравния министър как точно да постъпят във всеки конкретен случай, което после служителите да занесат на своя работодател...

Последвайте канала на

Аделина Делийска
1048 0

Водещи новини