Полк. Димов с подробности за ваксините и новата зала за имунизация във ВМА

22 февруари 2021 14:15

© Novini.bg
360 3

И днес продължава масовата имунизация във Военномедицинска болница /ВМА/. Подробности за темпа и ваксините, разкри пред Novini.bg полк. доц. д-р Димо Димов, д.м., заместник-началник на ВМА по войсковото медицинско осигуряване и шеф на Ваксинационния щаб на болницата.

"Успяхме да ваксинираме всички желаещи до 19 часа пред ВМА. Хората бяха имунизирани с наличната ваксина, като имаше искания и за другите препарати. Засега налична за "зелените коридори" е само ваксината на АстраЗенека", каза още доц. Димов. 

Ваксинираните днес във ВМА с препарата на Астра Зенека са 1162

Гражданите могат и сами да преценят дали няма риск от зараза и биха изчакали желаната от тях ваксина, допълни шефът на Ваксинационния щаб на ВМА. 

През днешния ден продължава имунизацията по 2-ра и 3-та фаза. От днес е заработила и още една зала за ваксинация във ВМА с допълнителни 10 места. Общо 20 са работните места за ваксинация, а така няма да бъдат връщани желаещи за имунизация срещу коронавирус. След откриването на допълнителната зала "зеленият коридор" става целодневен. Очакват се доставки и на ваксините от "Пфайзер" и "Модерна".

"Работим с един от най-големите имунизационни капацитети. Оказа се, че в неделя са били ваксинирани над 1110 души. Приятно съм изненадан от наплива, както и желанието на младите хора. Това ще промени представата, че сме скептично настроени като народ за ваксинация. Навлизаме в етап на масовата имунизация", заяви шефът на Ваксинационния щаб на ВМА

Хората са осведомени за ваксините - няма лошо да се информират, но нека да е само от сигурни източници, разкри пред Novini.bg доц. д-р Димо Димов. 

Лекарите имаме достатъчно опит и с трите вида ваксини. При първата вълна на ваксинация бяха имунизирани медици, които не докладваха толкова масово за странични ефекти, защото бяхаперфектно запознати. Това не значи, че няма реакции във всички видове медикаменти. Най-честите реакции са висока температура около 38 градуса, зачервяване или болезненост на мястото на убождането. Нищо по различно от другите ваксини, които например се слагат преди мисии на военния ни контингент, завърши полк. доц. д-р Димо Димов. 

По материала работиха Галя Георгиева и Радина Лазарова

Novini.bg
360 3

Свързани новини

Коментари (3)

Добави коментар

2021.02.22 | 18:29

19268
ДНЕСКА ПИТАМ ДЖИПИТО ,ДОКТОРЕ КАТО СЛАГАШ СТАНДАРТНИТЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ВАКСИНИ НА ДЕЦАТА РОДИТЕЛИТЕ ИМ ПОДПИСВАТ ЛИ ДЕКЛАРАЦИИ! ДОКТОРА КАЗА НЕ!!!И ГО ПИТАМ АМИ НАС ЗАЩО НИ ЗАДЪЛЖАВАТ ДА ПОДПИСВАМЕ СЕГА ЧЕ САМИ СИ НОСИМ ОТГОВОРНОСТТА АКО СЕ СЛУЧИ НЕЩО С НАС!ДОКТОРА САМО МИ КАЗА!ЗАЩОТО ВИЕ СТЕ ОПИТНИТЕ МИШКИ НА ПФАЙЗЕР И ЗЕНЕКА.И НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА КАЖЕ КАКВО ЩЕ СТАНЕ С ВАС СЛЕД ГОДИНА ДВЕ!
e

2021.02.22 | 14:36

19033
само дето във ВМА не дават картонче ,че си имунизиран
споко

2021.02.22 | 14:55

19053
пак ще се имунизираш есента

Добави коментар