Историк: Учител, а не поп предаде Левски

19 февруари 2021 14:42

Историк: Учител, а не поп предаде Левски
© bulphoto (архив)
2319 30

По повод 148-та годишнина от гибелта на Апостола на свободата историкът Иван Лалев, който е музеен специалист и изследва проблемите на Българското възраждане, както и делото на Васил Левски, разкри любопитни факти за делото му пред Марица. Лалев е и директор на Регионалния исторически музей в Ловеч от 1991 до 2013 г.

Книгата „Васил Левски - отвъд митовете, легендите и заблудите”, базирана на документи, е опит да се установи историческата истина за живота и гибелта на Апостола.

Българската армия се преклони пред подвига на Апостола

- Г-н Лалев, ще узнаем ли някога къде е гробът на Апостола?

- Няма да узнаем. Костите му никога няма да се намерят. Левски е погребан в т. нар. Позорни гробища - според църковните канони човек, починал по неестествен път, няма право на опело и гроб.

- Останаха ли митове около най-великия българин 148 години след смъртта му?

- Да, митологиите около Левски не само съществуват, но се и обогатяват. Имаме странно отношение към Апостола - кичим го с ореола на безсмъртието, извисяваме го като духовна мяра за цял народ, а всъщност се отдалечаваме от неговите морално-етични норми за чистота и човечност. На всеки 19 февруари слушаме високопарни слова от поредните управляващи, вместо да застинем в молитвено мълчание пред величието на героя, заел заслужено най-високото място в националната пирамида на безсмъртието. Левски е от тези революционери, които допускат грешки, но са поели огромни отговорности - да бъде събуден народ, пъшкащ под двойно иго: на Цариградската патриаршия и на Османската империя. Не бива обаче да прекаляваме - четох, че Левски се изправил срещу три империи: Османската, Руската и Австро-Унгарската, чийто консул Оскар Монтлонг организирал шпионска мрежа, която да следи Левски, и така станало възможно залавянето му. Това е прекалено! Така и не намерихме дозата да оценим истинската стойност на Апостола. - Оспорвате една от най-упоритите тези около гибелта на Апостола - предателството на поп Кръстю.

Ловчалии сведоха глава пред паметника на Левски в Къкринското ханче

С какви аргументи?

- В новата ми книга представям факти защо поп Кръстю не може повече да бъде обвиняван в злоупотреба с комитетски пари. Има писмо от Иван Драсов до Марин Поплуканов, член на централното ръководство, който е заточен в Диарбекир. През август 1874 г. Драсов участва в общо събрание на революционните комитети, свикано от БРЦК в Букурещ. Там към Драсов, единствен представител на БРЦК в Българско, вероятно са поставяни неудобни въпроси за комитетските пари, събирани и неотчетени от времето на Левски. Притеснен, Драсов пише до Диарбекир на Поплуканов: „Марине, моля те в името на приятелството ни да ми явиш колкото се може по-скоро где и кому си дал парите, които ти дадох в 1871 г.!”. От писмото става ясно, че комитетските пари, смятани за основен мотив за предателството, не са били у поп Кръстю, а у Марин Поплуканов.

- Вярно ли е, че именно тези пари са намерени век по-късно?

- Да, комитетските пари са открити през 1973 г. при ремонтни работи в квартал "Вароша" в Ловеч - 1394 златни монети, близо 4 килограма. Два пъти съм гледал тези пари, викал съм специалист нумизмат за оценка. Тези пари са заровени от бащата на Марин Поплуканов - поп Лукан Лилов. Мястото, където са намерени, попада в дворното място на семейство Луканови. Известно е, че поп Лукан праща пари, вероятно лири от комитетските, на сина си Марин, докато е заточеник в Диарбекир, където с Димитър Пъшков дори са имали месарница - „Крив суджук”. По същото време друг син на поп Лукан - Илия, учи в Духовната семинария в Одеса. Странно е как обикновен свещеник със седем деца разполага с достатъчно пари да поддържа син заточеник в Диарбекир и син студент в Одеса.

- След като предателят не е поп Кръстю, кой предава Левски? Или изобщо няма предателство?

- Обществената атмосфера по това време е подготвяла завалянето на Левски. Има документи, от които е видно, че месец-месец и половина преди залавянето турците са по следите му, знаят, че е в Пазарджишко-Пловдивския край, взели са извънредни мерки да не премине Дунава във Влашко. Всъщност истинският предател на Васил Левски е тетевенският учител Иван Фурнаджиев, който отива доброволно пред турската комисия и дава подробна портретна характеристика на Левски - описва мустаците му, леко издадения преден зъб. „Донасям, възнаградете ме!”, казва Фурнаджиев - има го в документ. Даскалът е заточен в Диарбекир, където умира. Доскоро главната улица на Тетевен носеше неговото име. Всъщност Левски сам подготвя залавянето си, колкото и абсурдно да звучи. Залавянето следва серия от убийства през 1872 г. - на обвинения в предателство русенец Стоян Пенев, на лясковски чорбаджия, на владишкия наместник дякон Паисий. На 14 август 1872 г. при самоотбрана Левски убива чирака Стойчо Гиргинов в къщата на Денчо Халача в Ловеч - в епицентъра на революционната организация. Няма как турските власти да не са нащрек.

- Защо тогава опитен конспиратор като Левски отива в Ловеч?

- За да прибере част от комитетската архива и наличните средства. Намира част от архива, налични средства - никакви. Архивът оцелява, зашит в самара на коня. Документите по-късно взема Захари Стоянов, но не използва нито един от тях в "Записките".

- Защо изчезва оправдателната "дописка", която поп Кръстю Никифоров пише през ноември 1879 г. до авторитетния вестник „Марица”?

- Нито дописката, в която поп Кръстю опровергава тезата, че е предател, нито касовата книга на Ловешкия комитет, която прилага, стигат до редакцията на "Марица”. По това време окръжен управител на Ловеч е Марин Поплуканов, който е издал разпореждане кореспонденцията на поп Кръстю да се проверява и след това да се унищожава. През 1925 г. пред близкия съратник на Левски Данаил Попов свещеникът Георги Антипов разказва, че е изповядал поп Кръстю, който казал, че Левски е бил предаден от двама мъже и жена, от които само единият мъж е бил жив в момента. Става въпрос за Димитър Пъшков, който скоро след това загива при странни обстоятелства - автомобилна катастрофа. Другите двама са Величка Хашнова и Марин Поплуканов. Всъщност именно от Хашнова тръгва версията за обсебени комитетски пари на Ловешкия комитет от поп Кръстю, който след това бил предал Левски. Но не всички вярват на тази версия - например българският екзарх Йосиф дори определя поп Кръстю като архиерейски наместник в Орхание, Ботевград.

- Можеше ли Левски да не получи смъртна присъда?

- Не, има достатъчно членове от Османския наказателен кодекс, които предполагат смъртна присъда. Нямало е варианти за помилване. Смъртната присъда на Левски всъщност е за убийството на чирака Стойчо. За революционна дейност щеше да получи заточение или доживотен затвор. Излязоха книги, лансиращи версията, че Русия стои зад залавянето и екзекуцията на Левски, че граф Николай Игнатиев, руски посланик в Цариград, е убиецът на Левски. Такива твърдения са безпочвени, но е истина, че дипломатът не е безразличен към процеса. От писмо на Данаил Попов от март 1873 г. става ясно, че две седмици след обесването на Левски Игнатиев е посетил султан Абдул Азис и съвсем скоро след това великият везир Мехмед Рушди паша е бил уволнен. Причина не е посочена, но е логично и обесването да е изиграло своята роля.

- Противоречи ли избухването на Априлското въстание на идеите на Апостола?

- Според Апостола необходими условия за една революция са пари, оръжие и хора. Априлското въстание е провокация на лудите глави - по това време не е имало нито подготовка, нито достатъчно оръжие. Въпреки неимоверните усилия на Левски да подготви народа, през 1876 г. практически не е възможно освобождение на българите със собствени сили, както прокламира Апостола. Ако зависеше от Левски, въстание нямаше да избухне през пролетта на 1876 г.

- Не е ли абсурдно, че юристът с парижка диплома Иванчо Хаджипенчович, подписал смъртната присъда на Левски, участва в комитета по издигането на паметника му в София?

- Вярно е, но не бива да дамгосваме толкова Хаджипенчович. Според спомените на съвременници той е изпитвал сериозни душевни мъки, не е поглеждал Левски по време на процеса. Двамата са се познавали - в Цариград през май 1869 г. Левски отсяда в дома на Хаджипенчович.

- Бил ли е Левски масон?

- При двете си обиколки из България Левски е снабден с информация за тайните канали на създадения от Иван Касабов през 1866 г. Таен български революционен комитет. Масонът Касабов разкрива в спомените си въвеждането на промасонска структура в революционното ни движение - шифри, преиначени имена. Разполагам с информация, че точно Стоян Попов, един от създателите на масонската ложа „Тайната дружина на вечните приятели” в Цариград, е въвел Левски в масонството. Вероятно точно това е причина за размонашването на Апостола на 19 април 1864 г. - на най-големия християнски празник - Великден.

- Имал ли е Левски любима в Ловеч?

- Мразя ровенето в личния живот, но в Ловеч се носи от едно време мълва, че Левски е имал симпатии към сестрата на Величка Хашнова - Йорданка, починала рано от тежка болест.

- Трябва ли Левски да бъде канонизиран?

- Левски не може да бъде канонизиран, има пречки според изискванията на агиологията. Но той няма нужда от канонизация - стига му ореолът в сърцата и душите на българите.

Мая Йорданова
2319 30

Свързани новини

Коментари (30)

Добави коментар
ИБН ЕБН АЛ КАМИЛ

2021.02.24 | 17:16

21613
Само щуротии........ И преди, и сега, само хора приближени на милиметър от властите могат да правят сбирки, комитети, да пътуват и да имат оръжие и да трепят хора....... Левски е бил нещо подобно (на 99.9%) на днешните ШИШИ, ЯНЕ ЯНЕВ, МАРЕШКИ, ВОЛЕН, КАРАКАЧАН, ВАЛЕРИ.......... ДЕМЕК ПОДЛОГА НА ВЛАСТТА, ИЗМИКЯР, БЕДЕН КОКОШКАР, КОЙТО ЗА 1 ГРОШ ЩЕ НАРЕЖЕ ДОРИ МАЙКА СИ..!!!!!!! ЯЛ, ПИЛ, ИБАЛЪ, ТРЕПАЛ........ ЛЕВСКИ Е ЕДНО ЛЕКЕ, ТЪП КАТО ГАЛОШ, ИЗВРАТЕНЯК....... ТОЙ Е ЕДНО НИЩОЖЕСТВО....... КАКТО ЛЕНИН НАПРИМЕР.......... И ТОВА, ЧЕ Е ПУКНАЛ НА 30 И МАЛКО ГОДИНИ Е ЕДИН ОТ НАЙ ВЕЛИКИТЕ МОМЕНТИ НА БЪЛГАРИЯ!!!!!!!! СТАМБОЛОВ, ФЕРДИ, БОРИС 1,2,3,4...ДО НА МАЙКА ИМ ШУНДАТА СЪЩО

2021.02.24 | 15:46

21542
Тези които се срамуват и плашат от очите на. Апостола , поставят портрета му зад гърба си. Така мислят че може да изтрият гузната си съвест,ако имат такава.

2021.02.24 | 15:44

21539
Тези които се срамуват и плашат от очите на. Апостола , поставят портрета му зад гърба си. Така мислят че може да изтрият гузната си съвест,ако имат такава.
Кольо П.

2021.02.21 | 19:53

18478
Там където е било бесилото пред паметника и зад него има на две места където на метър дълбочина лежат човешки кости. Тези кости са на хвърлени човешки трупове и зарити. По народна памет там на 06 01 1873 г. е обесен Д. Общи и на 19 02 същата година и Васил Левски и двамата нямат гробове никой не ги е погребва. Много говорят за това но никой не иска да се изровят тези кости и изследват. Направил съм скица за точното им место преди 10 години но за сега резултата е нулев. Аз съм към края и друго не мога.
Велислав

2021.02.22 | 14:39

19036
Публикувайте скицата за точното им място
Сюлейман

2021.02.19 | 18:02

16266
Аз съм турчин гордея се че съм се родил в България където е живял такъв ИДОЛ като ЛЕВСКИ Мисля че неговото място е между световете известните личности.
Аз

2021.02.21 | 18:00

18402
Браво на теб
ИВАН ГЕОРГИЕВ

2021.02.21 | 07:45

18025
ВСЧКИ ЕТНОСИ ТРЯБВА ДА ЖИВЕЯТ В МИР ВРЕП.БЪЛГАРИЯ.ТЕ СА БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ И ТЯХНАТА РОДИНА Е БЪЛГАРИЯ.
Nqkoy

2021.02.20 | 16:59

17651
Ей палячо не си никакъв турчин, не може да си турчин и да си срещу своите и срещу закона, Левски може да е национален герой но същевременно е детеубиец и терорист според днешните разбирания, освен това е и кокошкар,защото е крадял кокошки на възрастни, а ти си помисли да ли си турчин или фурнаджийска лопата , може би от тези които пред българи се прави на българин и псува турци а пък пред турци турчин и патриот .
Ттттттттттттт

2021.02.21 | 13:23

18214
ЕЙМИНЕ СЕ НЕ МИНЕ, ПИЯВИ СЕ НЯКОЙ ПСЕВДОИСТОРИК, ИЗАПОПВА ДА СЕ ГАВРИ ПАМЕТТА НА АПОСТОЛА. ЛЕВСКИ НЕ Е НИТО МАСОН, НИТО САМ Е ПОДГОТВИЛ ЗАЛАВЯНЕТО СИ. ХАЙТОВГОЛЕМИЯТ НИКОЛАЙ ХАЙТОВ ГО Е КАЗАЛ ПРЕДАТЕЛ Е ПОП КРЪСТЮ. И ДЕЦАТС ГО ЗНАЯТ ТОЧКА. ВЗЕМИ СИ ХВЪРЛИ ДИПЛОМАТА ЗА ИСТОРИК. И НЕ СЕ ГАВРИ С ПАМЕТТА НА ТОЗИ СВЯТ ЧОВЕК. А ОРГАНИЗАТОРИТЕ НА АПРИЛСКОТО ВЪЗСТАНИЕ КАБЛЕШКОВ, ВОЛИВ И ДР НЕСА ДОСТАТЪЧНО УМНИ И СМЕЛИ ЗА ДА ИМАТ РЕВОЛЮЦИОНЕН ДУХ, И ДА ПОВДИГНАТ СЪЩИЯ И ПОВЕДАТ НАРОДА КЪМ БОРБА С ПОРОБИТЕЛЯ. ТИ СИ БОКЛУК
FR34

2021.02.21 | 15:32

18329
До ттттт: Господине, хайтов, един мародер и крадец на чуждо творчество, е голям точно толкова колкото вие сте грамотен. Тоест, никак. Ограмотете се малко и тогава се осмелявайте да давате оценки за когото и до било. Особено пък за личности като Каблешков и ВолОв. Неграмотната ви и истерична тирада е гавра, а не думите на един човек когото наричате боклук. Засрамете се.
Зюмбюл ибн ахмед ибн камил ибн доган

2021.02.21 | 14:05

18240
Тия с чалмите са най-великите ПРЕДАТЕЛИ И КЮПЕЦИ!
Баева

2021.02.20 | 20:23

17799
Защо Захари Стоянов не е използвал документи те които е намерил в самаря на коня. Защо не се публикуват има още много тайни които не желаете да се разкрият, но ще дойде времето и костите му ще намерите но Бог ще съди жестоко.

2021.02.21 | 14:01

18238
Захари Стоянов по незнайни причини доста факти е "спестил"...
Армандо

2021.02.21 | 10:38

18111
Каквото и да кажем Левски си остава най светлия образ в подготовката на въстанието ние днес се мъчим да намерим доказателства като че ли е свръх човек без чувства емоции или съмнения. Версиите за предателсвото са тема любима на много иследоватили но едва ли това променя нещо дори и един ден да се знае със сигурност кой е физическият предател . Виждаме по време на освобождението героизма на българските опълченци и без тяхната помощ на Русия щеше да и е много трудно дори невъзможно да спечели войната а тези хора са произнасяли именената на Левки и Ботев като че ли отмъщават за тях. Страшно е когато народ измъчен и тъпкан се изправи. И днес има хора които не ги е страх четох една книга за воиниците ни в Ирак и когато 6 човека под комондването на капитан наречен Свирепия са направили пробив и спасили 2000 воиници не само българи от контингента които е блокиран и се е говорело посегнеш ли на българин приготви се да умреш първи
Кантемир

2021.02.20 | 23:59

17940
Н.Хайтов публикува доста доказателствена статия по повод гроба на Апостола . Трябва да се чете и помни. Поклон пред саможертвата и делото на Дякона!

Добави коментар