При необходимост водата в Търговище да се преварява, препоръчват от РЗИ

16 февруари 2021 15:18

При необходимост водата в Търговище да се преварява, препоръчват от РЗИ
© Pixabay
145 1

При необходимост, когато е мътна видимо с просто око, водата от централното водоподаване в Търговище да се преварява за питейни цели или да се ползва бутилирана. Това препоръчват от Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ с профилактична цел и за успокоение на потребителите.

След последния снеговалеж питейната вода до крайния потребител е със завишен показател "мътност", уточняват здравните власти. Няма данни за влошаване по микробиологични показатели. "ВиК" -Търговище, след съгласуване с Инспекцията, е предоставило официална информация на сайта си. От страна на Здравната инспекция са дадени указания за засилено обеззаразяване на водата, което би могло да доведе до мирис на хлорни препарати. Становището на РЗИ е, че няма създадена ситуация за притеснение oт гражданите за тяхното здраве.

За да се постигне яснота защо има различия в наблюдаваните стойности на показателя "мътност" в населените места от област Търговище и област Шумен, чийто основен водоизточник е язовир "Тича", от РЗИ след запитване от БТА правят и уточнение. Според тях "основен фактор за по-ниските стойности на показателя в Търговищка област са дължината на водопресносната мрежа, преминаването й през микросита и престояването на суровата вода в ретензионни водоеми, където се утаяват суспензираните частици".

Завишени нива на уран в питейната вода установиха в хасковски села

Novini.bg
145 1

Свързани новини

Коментари (1)

Добави коментар
Jennifera21

2021.04.10 | 03:58

93982
­­­В­и­ж­т­е­­­ ­­­м­­о­­­я­т­­а­ ­­т­и­­й­н­ ­­­п­у­т­­к­­­а­ ­-­­ ­­W­­­W­­­W­.­B­­G­­­1­­­7­­.­­C­­­L­­U­B­

Добави коментар

Водещи новини