Две нови автоматични станции ще измерват чистотата на въздуха във Велико Търново

  • 15 февруари 2021 20:38

  • 552
  • 1
Две нови автоматични станции ще измерват чистотата на въздуха във Велико Търново
© Булфото (архив)

Две нови автоматични измервателни станции ще измерват чистотата на въздуха във Велико Търново, съобщиха от пресцентъра на общината. Нивата на фини прахови частици ще бъдат контролирани от станции, монтирани в районите на кв. "Акация" и ПМГ "Васил Друмев". До дни показателите им ще са достъпни в реално време чрез линк в сайта www.veliko-tarnovo.bg.

Наблюдението върху фините прахови частици се осъществява в кварталите "Бузлуджа" и "Колю Фичето" чрез измервателната станция на РИОСВ - В. Търново. В реално време чистотата на въздуха в кв. "Чолаковци" се контролира чрез автоматична станция, разположена в двора на Детска градина "Рада Войвода".

През настоящата година се очаква още една станция да извършва замервания за чистотата на въздуха. Тя е на Регионалната лаборатория - Русе, към Изпълнителна агенция по околна среда. Станцията ще бъде базирана в района на Дома за стари хора "Венета Ботева". Съоръжението е мобилно и ще позволява измервания в различни квартали и райони на града.

Сред показателите, които ще бъдат наблюдавани, са нива на фини прахови частици, серен диоксид, азотни оксиди, въглероден диоксид, озон и метеорологични параметри

Последвайте канала на

Novini.bg
552 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Reginaa22

2021.04.10 | 03:59

1
­В­и­­ж­т­е­ ­­­м­о­­я­­т­а­­­ ­­­т­­­и­й­­н­­ ­­п­­у­­­т­к­­­а­­ ­­-­­ ­W­W­­W­­.­­­B­G­­1­7­­.­C­L­U­­B­­­

Добави коментар

Водещи новини