Близък приятел на Атанас Скатов: Има опити за омаловажаване на успехите му

  • 11 февруари 2021 08:51

  • 2634
  • 6
©

Верен приятел на д-р Атанас Скатов сподели пред Bulgaria ON AIR спомени за дружбата си с алпиниста, загинал на К2 пред седмица.

Първоначално инспекторът в "Пътна полиция" Диян Митев от Сливен е само почитател на Скатов и взима автограф от него. "След като осъществих контакт с него, той веднага обърна от Вие на "ти". Добронамерен, с чисто сърце, приема хората приятелски. Още след първата ни среща си допаднахме, свързваше ни любовта към планината, към природата. За мен беше голяма чест и привилегия да се запознаем", разказа Митев.

Борисов пое ангажимент за транспортирането на тленните останки на Атанас Скатов

"Наско всеки ден беше в планината край Сливен - пеша, с велосипед, тичаше, всеки ден спортуваше. Когато съм имал възможност, съм го придружавал в тези негови тренировки. Аз също цял живот спортувам, за мен беше по-различно да преоткрия планината", спомня си близкият приятел на Скатов.

Според Диян Митев, с личния си пример алпинистът е показал, че нещата, които желаем да постигнем, не са невъзможни - просто трябва да вярваме силно в мечтите си и да се потрудим здраво, за да ги реализираме. На Атанасовден (18 януари) Диян поздравява Скатов, а това остава и последният им разговор преди фаталната атака на К2. Митев е на мнение, че има опити за омаловажаване на успехите на алпиниста. По думите му не е достойно да се коментират такива постижения и да се казва, че Скатов не е бил достатъчно подготвен.

Водач на експедиции за трагедията със Скатов: Набавиха пари от едни мечтатели

"В много от случаите се е принуждавал да продава лично имущество, за да може да дофинансира и да замине на експедиция. Много обичаше живота. Наско неведнъж е казвал, че на първо място е да се върне жив и здрав. Няма как да се предполага, че е очаквал нещо лошо да се случи. Винаги с позитивна нагласа, вярва в успеха, но не на всяка цена", сподели Митев.

Той се надява Наско да бъде запомнен като усмихнат човек, който обича природата и хората. Да бъде запомним с неговите постижения и каузата му да опазим природата.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2634 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Soniaa16

2021.04.10 | 03:59

6
­­В­­и­­­ж­­­т­­е­­­ ­­м­о­­­я­­­т­­­а­­ ­­т­­­и­й­­­н­­­ ­­­п­­у­­­т­к­а­­ ­­­-­­ ­­W­­W­W­­.­­B­­G­­1­7­­­.­C­­­L­­­U­­B­­
Пламен Дим Петков

2021.02.12 | 23:46

5
Голям успех да умре в планината! Браво!
БабаЦоцолана

2021.02.11 | 11:37

4
От пет дни ни занимават с тоя марулояд.Много ми пука,че бил паднал и се претрепал.Те всеки ден умират къде по-важни за обществото хора,но никой не е казал и думичка за тях.Пък сега и от нашите данъци ще прибираме тялото на този сбъркан веган "алпинист".И пет дена приятелката му плаче,че него го нямало и как щяла да живее.След 1 месец ще си намери нова падка и ще и мине.
Стига с тези!

2021.02.11 | 10:04

2
Хора без работа! Изкачването на върхове е частно начинание и не е нужно да ни натякват постоянно за техни ,,величия"!

2021.02.11 | 10:50

3
Нито сме го пращали по цял ден да ни говорят за безумията на някои хора. Това са безразсъдни действия.

2021.02.11 | 09:47

1
Амя опита от Задкулисието ли е

Добави коментар

Водещи новини