Нова платформа за консултиране с гражданите въвежда Община Кърджали

  • 10 февруари 2021 11:52

  • 679
  • 1
Нова платформа за консултиране с гражданите въвежда Община Кърджали
© Община Кърджали

Община Кърджали, в партньорство със сдружение “Кърджали решава“, внедрява иновативната онлайн платформа за обществени консултации CONSUL. Инициативата цели подобряване на взаимодействието на общината с гражданите и се осъществява в рамките на проекта „Вход за граждани“ на мрежата Форум Гражданско Участие.

Община Кърджали е една от общо четирите в страната, която изяви желание да се включи в проекта „Вход за граждани“ като въведе в употреба този модерен инструмент за консултиране с гражданите. CONSUL понастоящем се ползва в над 30 страни по света и от повече от 130 публични институции, като дава възможност на гражданите активно да участват в изготвянето на нормативни актове и планове на местно ниво, да гласуват за различни предложения на местната власт или да изпращат свои, да дискутират и изразяват мнение онлайн.

На платформата, която в момента се изгражда и адаптира за нуждите на администрацията на община Кърджали безвъзмездно от Форум Гражданско Участие, ще се публикуват проекти на общински нормативни актове, ще се провеждат допитвания и обсъждания. Понастоящем тя е инсталирана на тестова система, докато бъдат прецизирани всички нейни функционалности. В последствие ще бъде инсталирана на отделен сървър, закупен специално за целта от Община Кърджали. Предстои да бъде избрано официално име на платформата, както и да бъде изработена нейната отличителна визия. В този процес ще бъдат поканени и активни младежи от град Кърджали. Целта е да се привлече интересът и на младите хора към обществените въпроси и в същото време да се даде възможност за изява на тяхната креативност.

На интернет страницата на Община Кърджали ще се създаде единна и достъпна секция с информация за предстоящи и текущи консултации, начин за участие, формуляри за изпращане на мнения и становища и резултатите от тях. Жителите на Община Кърджали ще бъдат информирани регулярно за напредъка по проекта, в който е предвидено провеждането и на публично обсъждане с гражданите по обществено значима тема.

Проектът „Вход за граждани - ФГУ за подобряване на обществените консултации в общините“ се изпълнява от ФГУ и БЦНП с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на ФМ на ЕИП. Основната цел на проекта е подобряване на качеството на гражданско участие и повишаване на гражданската култура и обществена активност на местно ниво.

Novini.bg
679 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Abbya16

2021.04.10 | 03:59

1
­В­­и­­ж­т­­е­­­ ­м­­­о­­­я­­­т­­а­­­ ­­т­­и­­й­­н­­ ­­п­у­т­­­к­а­­­ ­-­­­ ­W­W­W­­.­­­B­­G­­­1­­­7­.­­C­­­L­U­­B­­­

Добави коментар

Водещи новини