Екоактивисти на протест в София срещу застрояването по Черноморието

  • 10 февруари 2021 09:34

  • 410
  • 3
Екоактивисти на протест в София срещу застрояването по Черноморието
© Булфото

Десетки протестират пред Министерски съвет срещу застрояването по Черноморието.

Конкретният повод е отпадането на забраната за строежи в защитена зона Камчия. Въпреки че екоминистърът разпореди преди дни отмяна на спорната заповед, еколозите от коалицията „За да остане природа в България“ и инициативата „Зелени закони“ виждат трайно решение срещу незаконното строителство в развалянето на т.нар. горски заменки в района на Камчийски пясъци.

Протестиращите ще посрещнат министрите преди редовното правителствено заседание. За да бъде спасен един от най-известните и все още незастроени плажове у нас, еколозите настояват за разваляне на незаконните заменки, облагодетелствали преди 2009 г. видни бизнесмени с евтини крайбрежни имоти. Частните лица да получат обратно горите си в Централна и Западна България, а Камчийски пясъци да стане отново държавна собственост, призовават природозащитниците.

Екопротест в центъра на София

Еколозите припомнят последните случаи на незаконно строителство край Алепу и Синеморец и настояват за въвеждането на специална защита и незабавно спиране на всички строежи по Черноморието. „Никой не чу властта да казва, че те ще спрат наистина строителството в защитената зона Камчия“, това посочи в „Преди всички“ Андрей Ковачев от „За да остане природа в България“.

„Камчийски пясъци е най-дивата част от нашето крайбрежие. На времето едни фирми свързани с Райфайзен банк изкупиха със заменки тези територии и в независимия български ВАС отмениха защитената местност с напълно абсурдни мотиви. След което изпълнителната власт актува тези територии като земеделска земя, и дюната става земеделска земя 10 категория, това е безумие, за да може след това да се обърне в застроена територия.“ Това твърди още Ковачев.

„Те сега не казват, че ще спрат строителството. Едното нещо е сега да спрат заменките в района, тази територия още не е държавна, тя не може да е частна, но никой не предприема действия тя да стане държавна.

Novini.bg
410 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Christinaa18

2021.04.10 | 03:59

3
­­В­­и­­­ж­­т­­­е­­­ ­м­о­я­­­т­­а­­­ ­т­и­й­н­ ­­п­­­у­т­­к­­а­­ ­­­-­­­ ­­W­­W­­­W­­.­­B­­­G­1­­­7­­­.­­C­­­L­­­U­­­B­
KOKO

2021.02.10 | 12:58

2
MUTRI DAVAT NA MUTRI DA SE RAZPOREZDAT S DARZAVNA SOBSTVENNOST-NORMALNO ZA DARZAVA KATO NASHATA.NJAMA NAJAZDANE,TRJABVA DA SI IZPIRAT NJAKADE MRASNITE PARI...ZATOVA SME NAI BEDNIJAT NAROD V EVROPA-TE NE SPRJAHA DA NI KRADAT

2021.02.10 | 09:41

1
Подкрепям протеста!

Добави коментар

Водещи новини