"Влакът беглец" се появи на гара Илиянци

  • 07 февруари 2021 20:26

  • 548
  • 0
"Влакът беглец" се появи на гара Илиянци
©

Четири огромни дизелови локомотива, сякаш излезли от холивудската лента "Влакът беглец", от дни престояват на логистичен терминал на гара Илиянци.

Всъщност, машините се оказа, че са част от парка на комбинат "Кремиковци" и са продадени на нов собственик, който ще им извърши ремонт, след което ще работят отново по ЖП мрежата на България.

Локомотивът, със заводско означение "ТЭМ2Б" е по американски лиценз, даден като част от репарационния механизъм за участието на Русия във Втората световна война. След като, руснаците започват лицензното производство, те влагат голям брой подобрения, които правят ТЭМ2 локомотив с ненадминати за времето си параметри и изключителна гъвкавост по отношение на обслужването на влакове.

Той става предпочитам, не само в страните от ОНД, но дори и в далечни страни от Изтока заради голямата си теглителна сила и ниската разчетна скорост от едва 14 км/чак, която му позволява да тегли товар от над 2500 тона при наклон от 20%.

 

"Стари кучета" в системата на БДЖ разказват, че по времето, когато комбинат "Кремиковци" работеше, не веднъж, локомотив от този тип е помагал на товарните влакове на БДЖ да качат огромния наклон от гара Кремиковци към гара Обединена, която обслужвала комбината.

Нови локомотиви в БДЖ за първи път от 26 г.

Текст и авторски снимки: Марио Евстатиев

 

Последвайте канала на

548 0

Свързани новини

Водещи новини