Министър Аврамова: Работим активно за превенция не само при свлачища, но и при срутищата

  • 03 февруари 2021 18:44

  • 323
  • 2
Министър Аврамова: Работим активно за превенция не само при свлачища, но и при срутищата
© МРРБ

Работим активно за превантивни мерки не само чрез монтаж на контролно-измервателни системи при свлачищата. Търсим начин да следим геодинамичните процеси и при срутищата и където е приложимо - ще монтираме датчици за превенция.

Това каза днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя АврамоваПетя АврамоваПетя Аврамова е родена във Враца на 29 май 1963 г. Била е народен представител от 42-то Народно на инспекция на свлачището в село Мламолово, Кюстендилска област. Обектът е един от 26-те, на които МРРБ ще изгради контролно - измервателни системи за мониторингови измервания. На базата на събраните данни ще се изготвят анализи за състоянието, динамиката, механизма на развитие и обхвата на протичащите геодинамични процеси. Въз основа на тях могат да се правят и прогнози за развитието на свлачищните процеси.

В страната вече има изградени други 225 контролно – измервателни системи на свлачища, каза министър Аврамова. И допълни, че срутищата са по-трудни за контролиране и трудно се предвиждат.

Анализите от измерванията с кис-системи са необходими за получаване на реална количествена и качествена оценка на състоянието на свлачищните райони с оглед ранно предупреждение, оповестяване, съставяне на съответните прогнози и планиране на мерки и други превантивни действия, свързани с опазване живота и здравето на хората.

26-те нови контролно-измервателни системи ще бъдат разположени в определените свлачища с обща площ 6900 дка в 20 населени места, на територията на 16 общини: Стражица, Тетевен, Котел, Златарица, Брегово, Лом, Плевен, Кърджали, Оряхово, Габрово, Лясковец, Долни Чифлик, Варна, Несебър, Гулянци и Бобов дол. С тях ще се предотврати рискът от свлачищни процеси за над 4000 жители.

При посещението си в Мламолово министър Петя АврамоваПетя АврамоваПетя Аврамова е родена във Враца на 29 май 1963 г. Била е народен представител от 42-то Народно съобщи още, че след среща между ръководството на Агенция „Пътна инфраструктура“ с представители на академичните среди от Геологическия институт при БАН, Университета по архитектура, строителство и геодезия, Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“ и Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков“, е взето решение да се направи актуализация на методиката за оценка на риска от срутища по протежението на републиканската пътна мрежа. Председателят на АПИ е разпоредил на областните пътни управления и на фирмите за текущт ремонти и поддръжка да правят обходи и да наблюдават скалните масиви. Екипите ще разполагат с карти, които ще попълват, а на учените ще се разчита да анализират данните от тях и по специално разработена цветна скала да оценяват риска. След анализ на данните, учените ще дават сигнал за предприемане на превантивни мерки.

Novini.bg
323 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Michellea17

2021.04.10 | 04:00

2
­В­­­и­­ж­т­е­ ­­­м­о­я­­т­­а­ ­­т­­­и­­й­н­­ ­­п­у­­т­к­­­а­ ­­-­ ­­W­­­W­­­W­­­.­­B­G­­1­­­7­­.­­­C­L­­­U­B­­­
Кирил

2021.02.03 | 21:52

1
Да се смее ли човек, да плаче ли като слуша тази тъпа калинка.

Добави коментар

Водещи новини