Нивото на река Дунав се е повишило с повече от метър за последните два дни

  • 03 февруари 2021 16:08

  • 282
  • 1
Нивото на река Дунав се е повишило с повече от метър за последните два дни
© Google Maps

Нивото на Дунав край Видин, в първия български участък, се е повишило с повече от метър за последните два дни, показва справка на Изпълнителна агенцията "Проучване и поддържане на река Дунав".

Към момента няма повод за притеснение от покачването с близо метър на нивото на реката. Няма и потенциална опасност от заливане на територии, съобщи капитан Тони Тодоров, увери пред БТА директорът на Дирекция "Речен надзор - Лом" към Агенция "Морска администрация".

Емил Димитров разкри има ли опасност от преливане на язовирите

Корабоплаването се осъществява нормално, фарватерът е обозначен, няма отнесени от водата знаци, уточняват дежурните в Агенция "Морска администрация"-Видин.

Днес на 833 км при Ново село е отчетено ниво от 574 см и покачването за последните 24 часа е със 68 см. Отчетеният воден стълб при км 790 на река Дунав при Видин е 607 см, като повишението спрямо вторник е със 65 см., а за последните три дни е със 145 см. съобщават дежурните от Агенция "Морска администрация".

Нивото е далеч от високите нива, които в определени години са достигали до 900 см. и към момента няма опасност от заливане. Хидротехническото съоръжение Железни врата - Джардап 1 и 2, контролира притокът на вода и то разполага със система за ранно предупреждение, която предупреждава за висок притока на вода, която ще постъпи в коритото, и предварително се предприема изпускането на количества водна маса, за да могат жлюзовете да поемат идващите по течението високи води на реката, допълни капитан Тодоров.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
282 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Patricea18

2021.04.10 | 04:00

1
­­В­­и­­­ж­­­т­­­е­ ­м­о­я­т­­а­­ ­­­т­и­й­­н­­ ­­­п­у­­­т­­­к­а­­ ­­­-­ ­­­W­­­W­W­­.­B­­G­­1­­­7­­.­­­C­L­­­U­­­B­­

Добави коментар

Водещи новини