Две Българии, едната е излишна

  • 02 февруари 2021 18:08

  • 98
  • 0
Две Българии, едната е излишна
© Pixabay/ Колаж: Novini.bg

Живеем в две взаимно изключващи се, невъзможни за смесване Българии. И едната е излишна. Не можем да се надяваме, че някак си ще се натаманим да съществуваме едновременно и заедно. 

Аз знам коя е излишната. Моята. И затова лека полека надеждата ме напусна и случващото се не ме изненадва. Дразни ме, да, но не ме изненадва. Не се и опитвам вече особено много „да променям“, „да очаквам“, „да предвиждам“. 

България на обществото е мъртва, живее или живурка една България на гнусните егоистични индивидуалисти и нагаждачи. Онези, които смятат, че са единствените важни и могат да правят каквото си поискат, защото имат права, а ако им потърсиш отговорност, ти казват, че им ги нарушаваш. Те се гордеят, че са прости, подиграват се на науката и мечтаят за Средновековието. Индивидуалисти, които не си дават сметка, че сами са загубени. Те са като англичаните, които искат Brexit, или като скариди, които скандират в подкрепа на по-горещото олио. Тепърва ще си берат плодовете, но дотогава те са тук, а нас – все повече ни няма. 

Въобще не говоря за малцинствата, опомнете се. Говоря за мнозинството. 

Ето какво смятам, че трябва да се направи, казвайки го с ясното съзнание, че то няма да се направи. И не само това, но и че на 99,9999999% от българите, така или иначе, им е през…

Ако искате да отлепите от дъното, трябва да заложите на образованието. Както най-великите клубове в света залагат първо на детско-юношеската школа. Отрежеш ли образованието, отрязваш главата на народа и държавата; инвестираш ли в образованието, ще береш плодове. Ако инвестираш в умишлено грешно образование – ще манипулираш в твоя ползва. Ако заложиш в правилното образование – ще имаш силен народ. Но, ако си политическа плюнка, това не те устройва, защото ще изхвърчиш като парцал от сцената. 

Образованието обаче е процес. Както се казва, не можеш да наемеш треньора и след първата загуба да го уволниш, защото не е постигнал „целите“. 

Не можеш да имаш преподаватели, които преподават, че сме щели да станем еврейска държава, арабите били опасни, ромите били мързеливи, и да очакваш нещо различно от пастет вместо мозък в обществената глава. Учители, които – къде тайно, къде явно – проповядват исторически лъжи, защото им е забавно да нагласят мозъците на децата на техните си собствени вълни…

Както казах, образованието е процес. Вземете пример от съветската пропаганда. Колко пари наливат в нея, колко труд, колко упоритост и постоянство, колко ресурс. И какви блестящи резултати, съответно. Затворят им 100-200 сайта и групи, те направят 300 други. Разобличат ги, че лъжат, те удвоят усилията и лъжат още повече. Не ми харесва, да, но те са пример за устойчиво налагане на „образование“. Съжалявам, че трябва да дам дявола за пример, но дяволът е усърден. А ние… ние сме апатични. И се изморяваме след третия опит, и се отказваме. 

Ако искате адекватен отпор, трябва работа, а не само пожелания. Съветската пропаганда е впрегнала дори носител на Оскар – Никита Михалков. Човекът има телевизионно предаване, в което винаги защитава каквото е угодно на Кремъл. В случая с протестите срещу Лукашенко, ето какво направи Михалков: 

Взе снимка от една медия, за която твърди, че манипулира. Та, взе тази снимка, МАНИПУЛИРА я и след това каза: вижте как е манипулирана. Ето ви примерът: 

euvsdisinfo.eu

Вдясно е как тази снимка излиза наистина. Вляво е манипулацията, некадърно направена на фотошоп от екипа на Михалков, само за да може той да каже: „Манипулирана е“. 

Това е просто едно малко примерче, но това са десетилетия, повече от век вече, култивиране на тип „образование“. Грешно, да. Но обърнете внимание на усилията, които полагат тези хора. Работи ли? Работи. 

Знаете ли, че Владимир Соловьов, един от най-високите в йерархията на кремълската пропаганда, използва (колкото и да е смешно и елементарно) кадри от компютърна игра, за да „илюстрира“ „битка“ в Нагорно Карабах? 

euvsdisinfo.eu

Упорито и напоително, без да се отказват, без да спират, без да забавят. Капка по капка. 

Докъде са стигнали? Всяка тяхна дума е закон, дори да е против законите на математиката:

Властите в Русия съобщават за вяло посещение на протеста в подкрепа на Навални. Само около 300 човека, нищо работа. И същевременно съобщават за задържани 1871 участници в този протест. Първо: само 300, несериозна работа, клоун, никой не му обръща внимание; (но) Второ: не си поплюваме. 

И на двете се вярва и не се подлагат на съмнение. 

***

Българите се страхуват от ваксините. Ето, има и изследване, което само ни казва, че водата е мокра.

Защо българите се страхуват от ваксините срещу COVID-19?

Всичко това си го знаем. Но има „страхувам се“ и „страхувам се“. Хора с алергии да се страхуват, разбирам някак си, инстинктът за самосъхранение; хора, които имат история с тежки странични ефекти. Някак си по-разбирам. Но… с ваксините ни чипират, Бил Гейтс иска да ни избие, ще ни контролират чрез 5G-мрежи… Извинете! 

Такова ниво в главите може само да обслужва интересите на всички чужди, било съветски, било други фирми/шпиони/играчи/инвеститори и друга подобна сган от човешки кърлежи. Да ги обслужва и да не се сеща, че може да живее и по друг начин.  

С това ниво в главата… погледнете ги: тръгнат протест да правят, изпокарат се помежду си. Започнат да протестират, сбият се, арестуват ги. Излязат да си покажат недоволството, най-елементарните провокации ги отклоняват, те забравят за какво са отишли, скарат се за малцинствата, за комунизма, за гейовете, за казармата, за Русия, за Америка. Като дете, на което са му размахали дрънкалка пред очите: „а-ъ-у-у-у, лъскаво… ние за кво бяхме дошли?“

Излязат на протест срещу правителството или срещу президента, след малко някой ги поведе насам-натам и се озоват насред „Цариградско“, песни пеят. И никой не се сеща да се плесне по челото и да си каже: „Абе, ние какво правим тука! Протестирахме да махаме правителството/президента, а сега пеем на „Цариградско“… май ни извозиха…“

Както казах, образованието е процес. И сега може и да ви е много забавно, не-особено-уважаеми политици и карачи на държавния влак, защото ги контролирате добре и ги стрижете, само че тълпата е на ръба на малоумието, от което няма връщане назад, след което става неуправляема. Тогава – всички са наред. 

А, ако пък ще бъдете патриоти на нещо повече от думи, сега е моментът да заложите на образованието. 

Ако искате адекватни действия и отпор на пропагандата, работете. 

Българите се страхуват да не ги чипират с ваксината, стотици сайтове с кафяви новини, помия и дезинформация ги заливат, държавата дреме в шумата. 

Ето какво пише на страницата на „Наука и критично мислене“: 

„[…]Хората се страхуват, търсят отговори и за огромно съжаление ги намират на грешно място в интернет.[…] Очакванията ми бяха държавните институции да са направили една изключително добра информационна кампания, да отговорят на всички въпроси, да предоставят графики, таблици, инфографики, за да е разбираемо. Да има клипове, мултимедия и всякакви материали. В академично отношение (от години следя изследванията как можем да убедим хора с аргументи) е установено, че единственият начин, по който можеш да промениш нечие мнение, е чрез факти и информация. Чрез добре поднесени факти, разбираеми, обработени до лесно усвоим вид. Мнение не се променя с празни очаквания, подигравки или заповеди, а с МНОГО РАБОТА.

Това, което открих, са просто няколко абсурдни текста относно ваксините и може би 1-2 качени pdf файла, които са просто форма на отбиване на номер. В един от материалите се вижда, че институциите, които са отговорни за затварянето на държавата, за ваксините и за пандемията като цяло, не правят елементарна разлика между отделните вируси“. 

***

Хората са просто бели листове, върху които някой пише, това е. Колкото и всеки да си вярва, че не е, че той е изключение и ТОЧНО него не могат да го будалкат, истината е тази: хората са просто бели листове, върху които някой пише. А в нашия случай, някой е драскал с флумастера, драскал, всичко е замазал. 

Само с едното: „разчитаме на разума на хората, да проявят разбиране…“

Я, по-сериозно. 

И да – следващата стъпка, след образованието е: да се изчистят всички безхаберни търтеи от администрацията, на които не им пука и си вършат работата през пръсти, за да получат заплата. Хора, на които мечтата в живота им е да не правят нищо, благодаря!—нямат място на такива постове! За тях има помощи за безработни, а не държавни заплати. 

Безхаберните чиновници СЪЩО са част от пропагандната машина. Те са основното гориво. Защото те са неработещата алармена система, която пуска крадците в дома. 

В САЩ, представителката на републиканците в долната камара на парламента Марджори Тейлър Грийн имаше абсурдно изказване, че пожарите в Калифорния през 2018 г. са запалени от секретен еврейски лазер от космоса. И доста хора (не всички, за съжаление, но много – тук е разликата!) ѝ казаха, че е тъпа и да се скрие в дупката, от която е изпълзяла. 

В България обаче всеки „гений“ с подобен тип „алтернативни истини“ има реален шанс да стане „месия“, че и в Парламента да влезе. Да, да – винаги става дума за пари или власт. Това е разликата – в критичната маса хора, които ще вярват или не на слабоумните глупости. 

Систематичното образование на вдебиляването не спи. То си работи. На сто, на хиляда, на милион фронта едновременно. А ние имаме безхаберници в държавната администрация, които дори и да искат (!!!), не биха могли да противодействат. 

За да разберете колко е огромна силата на знанието, забележете две неща, едното е историческа справка, другото е новина от съвремието:

1. В много части на Западна Европа, през Средновековието е било забранено на обикновените хора да притежават Библия у дома си. Притежанието на дори страница от Библията се е смятало за престъпление. Идеята е ясна: да слушат само как им я интерпретират, а не да я четат сами и да мислят. 

2. Русия е готова да се изключи от глобалния интернет, съобщи Медведев. Технологично и законодателно всичко е подготвено. Ще си имат своя мрежа, за свои новини. 

Та така – докато едни влагат всичко в пропаганда, а други се возят на живота, като багаж без никакви очаквания и задължения, то е ясно коя страна ще побеждава. 

Чудите се какво е всичко това ли? Защо е изписано от мен? Какво ще се случи? 

Ще ви отговоря отзад напред: 

нищо; 

защото може би някой от вземащите решенията на екзекутивно ниво може да се смили над българския народ и да го пожали; или пък някой друг да се задейства за изпълнение на плана. 

Дали съм оптимист? Не. Казаха ви: живурка една България на гнусните егоистични индивидуалисти и нагаждачи. А колкото до това някой да се смили над българския народ… досега не съм видял никой да се смили над пържолата от вечерята си. 
 

Последвайте канала на

Александър Томов
98 0

Водещи новини