За Русия или с омраза, или с любов, но никога обективно

  • 02 февруари 2021 15:41

  • 1644
  • 0
За Русия или с омраза, или с любов, но никога обективно
© булфото /архив/

Коментарите за случващите се събития в Русия у нас са силно политизирани и колкото и да е парадоксално, истински обективните анализатори от академичните среди отказват да говорят публично, защото се опасяват от тролските атаки на русофобите и русофилите. В България Русия е политизирана тема, по която не може да се говори хладно и обективно. Едните ловко ползват само онези факти, които са в изгода на тяхната политика, а другите обратно. Дори в исторически план отношенията ни с Русия са така - някои страстно я любят, други силно я мразят.

В света има и други, много интересни и важни събития, освен Ковид 19, но ние тук сме се забили в провинциалните, домошарски и битови проблеми и се занимаваме само с тях. Продължаваме да потъваме като упорито се забиваме и в нищенето на проблемите в Русия, което далеч не е обективно. Но пък отива на нашето силно разделено и поляризирано общество, в което винаги има хора, готови да заспорят и за пръст, който им покажеш.

Масови арести на протестите в Русия
В публичното пространство тези дни медиите коментират и канят анализатори, според своята собствена емоционална настройка. Примерно част от тях се опират на мнението на бившия наш посланик в Москва Илиян Василев. 
Той бе гост в предаването "ЕвроДикоФ", където бе коментиран филма на руския опозиционер Алексей Навални за двореца на президента на Руската федерация - Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975
"Този филм вдъхва оптимизъм. Мога да направя аналогия с времето на "перестройката". Ние живеехме с идеята, че онзи режим е вечен. Дойде "перестройката", хората започнаха да говорят и стана немислимото. Сега е същото - хората започнаха да говорят, а 

Путин е уязвим, към края на политическата си кариера и Русия се надига", 

коментира Илиян Василев протестите в бившия СССР. Той обаче е включен в „черния списък“ на руското Външно министерство със забрана да влиза в Русия – един от 89 граждани на Европейския съюз. Колко може да е обективен при това положение, нека читателите сами да си отговорят. А "новината за двореца" беше отречена от официалните власти в Русия, дори показаха истинският му стопанин. Привържениците на Путин потриха доволно ръце, а противниците му не повярваха на тези изявления и продължиха коментарите, според собствените си убеждения.

Привърженици на руския опозиционер А. Навални на демонстрация у нас в негова подкрепа

На противоположно мнение от това на Илиян Василев, е проф. Дарина Григорова, преподавател по руска история в Алма Матер. Ето какво каза тя пред БНР преди дни по темата за протестите срещу руския президент: 

"Наричат Навални пубертетен фюрер, 

защото по социологически данни 2014-2015-а година и сега 2019-2021-ва година неговите привърженици са между 15 и 22 години. Получава се, че той въвлича децата, докато пораснат, после те го изоставят. Играе ролята на политически Питър Пан, който е обречен да не може да надрасне и себе си политически". Според проф. Григорова опитите да бъдат представени за реалност лайковете на филма в YouTube е прах в очите: "Че 85 милиона са престанали да Вярват на Путин, а навън излязоха около 20 хиляди души, максимум. Колкото бяха и през 2017 г. срещу 2018-а. Запазва се същият процент на активност и се увеличава частично в провинцията", уточни тя. Прогнозира, че протестите в Русия, провокирани от ареста на Навални, няма да доведат до нищо. Тук посочих само два примера за 

полюсни мнения и коментари по случващото се на територията на бившата империя. 

Могат да се изроят още, но какъв е смисълът като са еднотипно двуполюсни!
Има и бивши дългогодишни дипломати в Русия, които са категорични, че опозиционерът А. Навални всъщност е една пешка, която Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 мести когато, където и както иска. Защото в днешни времена е важно да имаш опозиция, иначе си нелегитимен /виж и турският президент Р. Ердоган/. Това си е чиста проба театро в страни на Изток, а промяна в тези държави е много трудна и засега е предимно фасадна. Но това е еманация и на предимно старческия манталитет на населението в тях, основан на вехто мислене, липса на свежи идеи и хъс за промяна. Защото убийството на духа по тези географски ширини започва още от училището и университета, където постоянно насаждат страх както в учениците и студентите, така и в преподавателите, които се боят да не загубят работата си.
Гледай България, виждай Русия - такова е положението, формирано от непроменящ се, закостенял, едностранчив манталитет.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
1644 0

Водещи новини