Експерт обясни: Дават се малко повече пари за пътищата и забравяш за свлачищата

  • 01 февруари 2021 09:42

  • 525
  • 0
Експерт обясни: Дават се малко повече пари за пътищата и забравяш за свлачищата
© Булфото, архив

В абсолютно никакъв случай не ни е виновна природата, нито дъждът като част от нея. Даваме си сметка от колко милиона години по нашите земи вали дъжд, топи се сняг, разливат се реки и т.н. Но поне 90% от свлачищата в съвременния свят имат антропогенен произход - дължат се на недобре преценена човешка дейност. Това заяви в предаването „Преди всички“ на БНР проф. Чавдар Колев, преподавател във Висшето транспортно училище „Т. Каблешков” и експерт по геозащита.

"За свлачищата по пътищата предпоставките са три - непълни проекти при нови участъци, лошо изпълнение на откосите и липса на поддържане по време на експлоатацията", подчерта проф. Чавдар Колев.

"Срутването на скални маси и търкалящи се камъни по пътища и жп линии е абсолютно недопустимо явление например в Австралия,", убеден е експертът.

По думите му в Австралия правят високи откоси от по 25-30 метра с идеално гладки повърхнини. 

Потърпевш от срутването на "Струма": Някой не си е свършил работата

"В Австралия мрежи няма. Дават малко повече пари при строителството. Прецизно гърмят, майсторски гърмят, каквито майстори има и у нас. След това престъргват и няма мрежи. Имаш малко по-високи строителни разходи, след това за 100 години имаш нула експлоатационни разходи“, поясни проф. Чавдар Колев.

Novini.bg
525 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини