Предупреждават за опасност от наводнения край Марица, Арда, Доспат, Места и Струма

  • 29 януари 2021 19:25

  • 1021
  • 1
Предупреждават за опасност от наводнения край Марица, Арда, Доспат, Места и Струма
© bulphoto (архив)

В резултат на интензивни валежи комбинирани със снеготопене има опасност от възникване на поройни наводнения в нощта на 31 януари срещу 1 февруари във водосборите на Марица, Арда, Доспат, Места и Струма. Това показва справката на Министерството на околната среда и водите /МОСВ/ за речните нива, цитирана от БТА.

В цялата страна през следващите три дни се очакват повишения на нивата на реките заради валежи, комбинирани със снеготопене. В Дунавския басейн водните количества на реките в по-голямата част днес са около и над праговете за високи води.

Има опасност от наводнения във водосборите на Тунджа, Марица и Арда

През тази нощ и утре ще има повишения, главно във водосборите на реките западно от Вит. В Черноморския басейн с количество около праговете за високи води са р. Луда Камчия при с. Бероново и южночерноморските реки. Около праговете за високи води в Източнобеломорския басейн са Марица в средното и долното течение /при градовете Пловдив, Първомай, Харманли и Свиленград/; Харманлийска, при Харманли; Арда, при гр. Рудозем и с. Вехтино; Върбица при сп. Джебел.

На 1 февруари се очакват повишения на речните нива в басейна, като значителни ще бъдат те във водосбора на Арда и притоците й - Върбица и Крумовица, както и в родопските притоци на р. Марица.

В Западнобеломорския басейн нивата на реките са около праговете за високи води. Утре се очакват превишения в средната част от водосбора на Струма. В неделя ще има краткотрайно понижение на нивата на реките в басейна, а на следващия ден се очакват повишения, като по-съществени те ще бъдат във водосборите на Места и Доспат, както и в средните и долни части от водосбора на Струма.

Мая Йорданова
1021 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.01.29 | 22:48

1
Какъв Доспат бе клоуни,градчето се намира горе на високото.Кой го е писал Елин Радев кмета сигорно,зада каже после чее имало голямо наводнение за да откопчи милиьончета.Кръвопийци сте герб.

Добави коментар

Водещи новини