Георги Терзийски: Работи се внимателно по разчистване на срутището на пътя Своге - Ребърково

  • 29 януари 2021 14:53

  • 327
  • 0
Георги Терзийски: Работи се внимателно по разчистване на срутището на пътя Своге - Ребърково
© bulphoto

Започна обследване и обрушване на срутището на пътя Своге - Ребърково, при Елисейна. Падналата на пътното платно скална маса е над 4000 тона. Опасността от ново срутище все още съществува и затова се работи изключително внимателно, защото най-важно е да запазим живота и здравето и на работещите, и на пътуващите, е съобщил на брифинг председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" Георги Терзийски, съобщиха от пътната агенция.

Преовлажняване на откоса и силно ерозирали скали в Искърското дефиле в района на с. Елисейна активизираха срутищни процеси и поради това движението по пътя Своге - Ребърково остава ограничено в двете посоки. Предприети са нужните действия за разчистване на пътното платно. Осем специализирани машини премахват по-малките скални късове под надзора на геолози и експерти, така че да не се предизвикат допълнителни срутвания, е посочил Терзийски.

Движението по пътя Своге - Ребърково е ограничено заради свлачище

Ще се включи и верижна техника. Създаден е щаб от геолози и алпинисти, които огледаха района и ще започне обрушване на скалния откос. След това ще може да стартира укрепването не само на срутилия се скат, но и на съседните, тъй като има опасност от ново срутване, е добавил председателят на АПИ. Ще направим точен анализ на ситуацията, тъй като това е основно трасе за тежкотоварния трафик предвид модернизацията на Е79 и искаме да бъде безопасен за пътуващите, е посочил Терзийски.

Скалното срутище е в много тежък район, намира се в разлом, скалите са силно изветрели и никой не може да предвиди кога ще се случи срутване, е казал геологът Кирил Викторов. Толкова огромна скална маса не може бъде задържана от каквато и да е мрежа, е добавил той. Обезопасителните мрежи имат възпиращи функции, които могат да намалят скоростта на падащата скална маса и тяхната роля се вижда - срутището не е засегнало жп линията, е посочил председателят на АПИ.

След обрушването на откоса ще бъде направен проект за ново укрепване с анкери и високоякостни мрежи. АПИ започна поетапно укрепване на скатовете на пътя Нови Искър - Елисейна - Своге, като за Софийска област има готови проекти. Предстои да се изработят проектите и за област Враца, е посочил Терзийски.

Метеорологичните условия в момента създават опасност от срутища на много места в страната, с повишаване на температурите през следващата седмица са възможни и нови срутища по републиканската пътна мрежа. Няма да бързаме, за да можем да укрепим устойчиво всичко, е добавил той.

Експертите са категорични, че това са непредвидими процеси, дори вибрациите от тежкотоварните камиони и влака влияят, се посочва в прессъобщението.

Създадени са обходни маршрути, като тежкотоварните камиони се движат по Е79, леките автомобили от Своге се насочват през Бучин проход. Движението по пътя остава ограничено, за да се гарантира безопасността, живота и здравето на пътуващите. За леките автомобили обходният маршрут е: Своге - Гара Лакатник - Дружево - Долно Озирово - път I-1 - Враца. Тежкотоварните автомобили над 12 тона се насочват по път Е-79 Враца - Мездра - Ботевград - София и по път II-16 към Своге.

 

Мая Йорданова
327 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини