В Университетската болница в Плевен има спад на пациенти с коронавирус

28 януари 2021 14:22

В Университетската болница в Плевен има спад на пациенти с коронавирус
© Pixabay
245 0

В Университетската болница "Д-р Георги Странски" в Плевен се наблюдава значителен спад на пациенти с коронавирус. Това заяви доц.д-р Цветан Луканов, изпълнителен директор на лечебното заведение, предаде БТА.

Той посочи, че болницата първа у нас е приела болни с това заболяване и от началото досега са преминали през болницата повече от 700 пациенти със заразата.

Около 100 от тях са били в реанимация. Използвана е много пъти плазма за лечение на тежки случаи. Само през декември 2020 г. в болницата са лекувани с коронавирус 300 пациенти. Днес имаме 44, което показва значителен спад, въпреки че от няколко дни се наблюдава леко покачване на приема, коментира доц. Луканов. Той подчерта, че в пиковия момент са ангажирали седем клиники за лечение на болни от инфекцията. Днес са само две - Инфекциозната и Белодробната. Останалите клиники са възстановили предишната си дейност, възстановен е и плановият прием. Натрупаният опит на екипите позволява да работим в оптимален режим, отбеляза доц. Луканов.

Днес той прие дарение от апаратура за плазма, което бе направено от прокурор Владимир Николов и следовател Цвятко Камбуров от името на Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите в България. Доц. Луканов поясни, че първоначално апаратът ще се ползва само за тежките случаи с коронавирус, но той има много по-широко приложение - подходящ е за лечение на болни с неврологични, нефрологични и хематологични заболявания. По думите му досега се е налагало болницата да ги изпраща в София и Варна, но вече тази практика ще спре и ще се лекуват на място.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 20275
Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 20275

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
245 0

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари (0)

Добави коментар

Добави коментар