В Пловдив започва разчистване на незаконно сметище с опасни отпадъци

  • 28 януари 2021 11:46

  • 194
  • 0
В Пловдив започва разчистване на незаконно сметище с опасни отпадъци
© Facebook/Здравко Димитров

Община Пловдив предприе спешни действия за разчистване на незаконно сметище в частен терен в близост до Пазарджишко шосе, съобщиха от общинския пресцентър. Зам.-кметът Анести Тимчев, директорът на Дирекция "Екология" Вяра Колева и екоспециалисти от район "Северен" при оглед са установили огромно количество строителни отпадъци и кашони с луминесцентни лампи, които съдържат живак.

Сигнал за незаконното сметище, което е близо декар, е бил подаден през декември. Тогава еколозите са констатирали нерегламентирано изхвърлени строителни и битови отпадъци, на площ от близо 1 декар, а имота е с площ 69 дка. По тревожна е констатацията, че при вчерашната проверка са открити кашони с луминесцентни лампи, с изтекъл срок на годност. Според експертите в тях се съдържа живак и въпреки, че не е нарушена целостта им, те представляват опасност за здравето на хората.

Започна разчистването на плаващото сметище в р. Искър

От общината са свързали с представител на фирмата, собственик на имота, за да бъдат предприети незабавни действия по извозване на опасните отпадъци и пълно почистване на терена, както и създаване на условия за недопускане на повторно замърсяване. Предстои връчване на предписание за незабавно събиране и предаване на луминесцентните лампи на лица, притежаващи разрешение за управление на опасни отпадъци.

Определената санкция при изхвърляне на битови и строителни отпадъци глобата на неразрешени за това места е от 1400 до 4 000 лева, а опасни отпадъци е от 10 000 до 50 000 лева за юридическо лице, се посочва също в съобщението.

Novini.bg
194 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини