БЧК апелира за отговорно спазване на противоепидемичните мерки

28 януари 2021 10:47

БЧК апелира за отговорно спазване на противоепидемичните мерки
©
146 0

БЧК апелира за отговорно спазване на противоепидемичните мерки. "Промяната в поведението води до промяна и на моментната картина. Тя може да продължи да се подобрява или да обезсмисли всички положени до момента усилия и да ни върне към заболеваемостта от месеците ноември и декември", се посочва в изявление на Българския червен кръст /БЧК/, разпространено от пресцентъра на организацията. "Нека не обезсмисляме жертвата на медиците, които загинаха, изпълнявайки своя дълг към обществото.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 20384

Нека помним и с болка в сърцата почетем паметта на хората, които напуснаха този свят, поразени от COVID-19. Нека уважаваме денонощните усилия на лекарите, медицинските сестри, лаборантите, фелдшерите и санитарите, които вече близо година рискуват живота си, водейки битка за нашия. Защото няма по-висша ценност от човешкия живот и защото само така ще можем да прегърнем своите близки и да се върнем към нормалността", заявяват още от БЧК. В изявлението се отбелязва, че вече близо година целият свят, в т.ч. и България, се намират в напълно нова и изключително тежка кризисна ситуация, породена от пандемията от COVID-19.

За съжаление, динамичната обстановка и новата мутация на вируса принудиха повечето държави в Европа да въведат максимално строги мерки и ограничения, както и да вземат някои непопулярни решения, имащи пряко отношение към различните общности, припомнят от БЧК. "Макар и значително по-либерални, въведените противоепидемични мерки у нас са изцяло насочени към опазване живота и здравето на всеки български гражданин.

И въпреки че истинското предизвикателство се оказа индивидуалната отговорност на всеки от нас, мерките доказаха, че са работещи", се посочва в изявлението на БЧК.

Като най-голямата хуманитарна организация у нас, която подпомага държавните институции в борбата им срещу коронавируса, и която ежедневно се сблъсква с последиците от налаганите ограничения, Българският Червен кръст ясно осъзнава трудността на ситуацията, в която всички ние сме поставени, допълват от организацията. "Вече 11 месеца чрез своите доброволци и областни структури ние не спираме да подпомагаме не само лечебните заведения в цялата страна и медиците, работещи на първа линия, но и хилядите българи, засегнати по един или друг начин от пандемията и нейните неизбежни икономически и социални последици", пишат от БЧК.

От БЧК изказват убеденост, че човешкият живот е безценен и че силната икономика се движи от здрави хора. От организацията призовават всички към отговорно спазване на наложените противоепидемични мерки.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 20384

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
146 0

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари (0)

Добави коментар

Добави коментар