Виагра за нисшия мозък – троленето в интернет

27 януари 2021 18:35

Виагра за нисшия мозък – троленето в интернет
© Колаж: Novini.bg
2477 0

Нали знаете, има едни хора, на които, като им подариш таблет, го ползват за дъска за рязане, а като им подариш лаптоп, си подпират бидона със зелето с него? 

Та, ето какво става, като им дадеш интернет:

(...)

След малко ще си цитираме Наказателния кодекс, но преди да стигнем до там, нещо друго:

Интернет тролът е едно сравнително ново явление или по-скоро нова деформация на старо явление. Пропагандатор. Говоря за платения трол. Безплатният трол е явление, старо като света, автентичната тъпота винаги надминава изкуствения интелект, както беше казал Тери Пратчет. 

Та, платеният трол. Обикновено, това е същество с малък до никакъв интелект и нула талант в каквото и да било. С огромен мързел обаче; и два пъти по-голяма алчност. Сега—как едно такова нещо хем да не си мърда пръста, хем да изкарва пари, при положение, че пощенската кутия е по-умна от него? Ще плещи глупости за пари, без да се притеснява, че се излага ИЛИ ЧЕ ВРЕДИ (а, да – забравих да спомена и тази подробност от характеристиката на трола—че има морала на тайландска проститутка с хероинова зависимост и хазартни дългове)!

„Троленето“ е игра на стойности.

Колкото повече, толкова повече. Понеже нормалните хора не се връзват на глупости, се предполага, че трябва да достигнеш до безобразно тъпите. Значи трябва да си много упорит и да залагаш на огромни количества „материали“, коментари, „мнения“. Игра на стойности. Бълваш като обезумял и чакаш да захапе все някъде. И рано или късно…

Когато някой се върже, по-вероятно е да започне да разпространява коментара на трола. Безплатно. Откровено тъпите довършват работата на платено-тъпите. 

Но сега е моментът да ви подсетя, че съществува Наказателен кодекс. А в Чл. 162 на Наказателния кодекс пише: „(1) Който чрез слово, печат или други средства за масова информация, чрез електронни информационни системи или по друг начин проповядва или подбужда към дискриминация, насилие или омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност, се наказва с лишаване от свобода от една до четири години и с глоба от пет хиляди до десет хиляди лева, както и с обществено порицание.

Тук е ролята на държавата, която или ще трябва скоро да почне да се намесва, или да си бере плодовете на безхаберието… 

Много скоро ще трябва да започне да наказва, защото знаете ли как се нарича ненаказаната НЯКОЛКО ПЪТИ заплаха? Нарича се толериране, нарича се „репетиция“. Много близо сме до ръба. Както искате. 

***

До такава степен се е разраснал този бизнес, че вече и сравнително нормални и наистина нормални хора си задават въпроса: „Ами ако са прави…?“ 

Което е пагубно. 

Разчитайки на тъпи поговорки и лафчета от типа: „няма дим без огън“, разказват играта на всичко около себе си. Ето ви пример: „Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се е дъщеря на Хитлер“, „Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се участва в сатанински ритуали и пие кръв от деца“, „Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се вдигна мерника на българската гроздова ракия“. 

И, колкото и нито едно от тези неща да не е вярно, в нечия глава се ражда: „Хм… абе щом говорят, значи…“ „А дали…?“

И ето така работи тролът!—„щом говорят, значи има нещо“. И настроението е готово. 

Ако изтриеш дадено „мнение“ или коментар, скачат с другия номер: нарушавате ми конституционното право на свободно изразяване. 

Което обаче не е вярно, защото в Конституцията пише, че „Чл. 39. (1) Всеки има право да изразява мнение[…]“

САМО ЧЕ, веднага след това пише следното:

„(2) Това право НЕ МОЖЕ ДА СЕ ИЗПОЛЗВА ЗА НАКЪРНЯВАНЕ НА ПРАВАТА И ДОБРОТО ИМЕ НА ДРУГИГО и ЗА ПРИЗОВАВАНЕ към насилствена промяна на конституционно установения ред, КЪМ ИЗВЪРШВАНЕ НА ПРЕСТЪПЛЕНИЯ, КЪМ РАЗПАЛВАНЕ НА ВРАЖДА ИЛИ КЪМ НАСИЛИЕ НАД ЛИЧНОСТТА“.

Тоест: все пак нямаш правото да разпространяваш лъжи и КЛЕВЕТИ; камо ли да призоваваш към насилие! 

Но повечето хора нямат представа какво пише в Конституцията, нищо, че я споменават по три пъти на ден и се кълнят в нея. 

И на това разчита тролът. Или по-скоро шефът му, защото на трола, честно казано, му е през… нали!

*** 

Още един „трик“ на трола: 

Забележете как изписва обидните думи: Е.Б.Е.М / К.У.Р.В.А.Т.А. / О.ТПАДЪК / М.РЪСНА

Точките са, за да объркват софтуерния алгоритъм, който търси подобни изказвания, за да могат да бъдат чистени. Софтуерът е научен да разпознава цели думи, а не накъсани от точки и други препинателни знаци. 

Явно говорим за целенасочено и обмислено действие.

Тези коментари са им написани и те само ги копират и поставят. И, понеже това е игра на стойности; колкото повече, толкова повече—те ги копират и поставят (copy/paste) НАВСЯКЪДЕ. Ама наистина навсякъде. Те са досадниците, които се появяват в новината за някоя разсъблечена красавица и ****рат „политически“ или расистки коментар. 

Сега, да погледнем безплатните тролове и анонимните смелчаци. 

Наскоро четох разказа на една жена от САЩ, която се оплака, че вече не може да разговаря с майка си, защото тя (майката) е потънала в дълбока сектантска параноя, вдъхновена от QAnon – сектата, която движи феновете на Тръмп, която пише, че Хилъри Клинтън е сатанистка, че „Дълбоката държава“ управлява CNN… 

Старата дама е гледала видео в YouTube, след което (базирано на съдържанието, което е гледала) алгоритъмът на YouTube (защото така работи) ѝ е предложил свързано видео с подобно съдържание. После още едно. После още едно. Но с напредването на видеата, малко по малко се е променяло и съдържанието и е ставало все по-хардкор. И така е затънала все по-дълбоко в съдържанието на QAnon. Докато накрая вече е била с полиран до блясък мозък, с който вярва, че Тръмп е Христос, войн на светлината и борец за свобода, а не обикновен мошеник, фалирал 4 казина. 

Мишената на троловете са беззащитно глупавите, тези които нямат рефлекс на мозъка за критично мислене и подлагане на съмнения. За тях е характерно да се водят по емоциите си, а не по разума. Колкото повече ги плашиш, толкова по-вероятно е да ти симпатизират, защото ще им се представяш за Спасител. Както националистическите партии в България плашат беззащитно глупавите с малцинствата, гейовете, бежанците, Меркел и Европейския съюз, докато им крадат собствената държава под носа, продават я срещу комисионна и разни тарикати масово я изсичат до корен (о, да! Това е тема, към която много скоро ще се върнем в отделен материал).

Много голяма част от тези хора нямат аргументи за каквото и да било, а най-смешното е, че дори когато понякога (колкото и рядко да е това) са наистина ПРАВИ, пак не могат да си защитят тезите, защото са беззащитно глупави и не намират думите, с които да го направят. 

Именно затова, тяхната мантра в живота е: „À ти обършем два шамара, не искаш ли!“

Когато детето ги пита защо нямат нищо за ядене: „À ти обършем два шамара, не искаш ли!“

Когато жената ги пита къде са парите от заплатата: „À ти обършем два шамара, не искаш ли!“

Когато спорят със съседа дали тревата пред входа е или не е за изхвърляне на боклука и старите гуми на колата: „À ти обършем два шамара, не искаш ли!“

Когато някой им казва нещо, с което не са съгласни, доказва им, че са тъпи като гумени галоши и че всеки човек с положителна стойност на IQ ще им се смее, пак стигаме до: „À ти обършем два шамара, не искаш ли!“

И съответно, те заплашват. Те не знаят какво да кажат или да направят и така: „À ти обършем два шамара, не искаш ли!“, защото са безсилни за каквото и да било друго. 

Тази агресия е словесният еквивалент на Виагра — като не може по нормалния начин, ще трябва с напомпване. 

Това, което ми прави впечатление в подобни случаи – било в България, било в САЩ, е, че когато стигнат до съд тези „смелчаци“, рязко спират да бъдат смели. Довчера са били толкова силни, че са обещавали смърт, бой, какво ли още не. В съда винаги се започват безумните оправдания, като дори например: „Не съм го писал аз, детето (малолетното) го е написало, аз си бях оставил компютъра без надзор“. Не застават зад думите си, няма и следа от смелостта. 

***

Та тези, двата вида тролове, са най-опасното оръжие на съвременния свят, защото войната вече не е за територия, за умовете на хората. А те са лесна плячка. Убеди ги в някоя глупост и са твои. Убеди ги, че норвежците ще им изнасят децата в конски вагони през границата, и ще гласуват да те вкарат в парламента. 

И ето тук е ролята на държавата. Защото в скандинавските страни имат обучения за децата в училище за това как да различават фалшивите новини, как да различават троловете, как да ги отбягват. Държавата следи и наказва заплахите над журналисти, фалшивата информация, всичко, което вреди на социалното здраве и на колективния мозък. 

Нашата „държава“ пък се редува—в лицето на този и онзи политик/министър/шеф на телевизия/шеф на партия—да показва средни пръсти. Не, не… имам предвид буквално. Това задава тона на поведение – от най-високо ниво надолу. А да не говорим колко партии са се обградили от рояци сайтове за фалшиви новини, на които дори не можеш да им провериш собствеността и в тях се бълват „сатанински оргии“, „рептили“, „чипове във ваксината“, „5G-конспирации“, „кемтрейлс“, COVID е „само грипче“, а вас „ви лъжат!!!“. 

И мозъчетата – лъснати до блясък. А новите „герои“ – на бял кон. 

Та, като си видите след няколко месеца изборните резултати и новите за*ници в депутатските кресла, си спомнете за всички неграмотни коментари с големи букви в интернет. И си спомнете за всеки път, когато сте си казвали: „Хм… абе щом го пишат, значи…“. Спомнете си. И, айде лека вечер, че детето ви чака да му обършете шамарите. 

Номинираха доц. Атанас Мангъров за депутат в следващия парламент

Александър Томов
2477 0

Свързани новини

Водещи новини