Хипотерапията и децата със специални образователни потребности

26 януари 2021 13:03

Хипотерапията и децата със специални образователни потребности
© Getty images
248 0

Какво не знаем за хипотерапията и как тя помага на деца със специални образователни потребности? Как любовта към децата, конете и природата могат да се съчетаят в помощно средство за родители, учители и деца?

Ирена Методиева, клиничен психолог и психотерапевт, разказва повече в "Нашият ден" по БНР: "Хипотерапията е научен метод, който все повече се налага в световен мащаб. Хипотерапията е физическа рехабилитация и социална адаптация на хора със специални потребности. Бива хипотерапия, терапевтична езда и асистирана с коне терапия. За себе предпочитам да говоря като за човек, който работи с коне и прилага терапевтична езда. 

Повлияват се не само физическите нарушения, а и психоемоционалното развитие. Не можем да отделим физиката от психиката – всичко е свързано. Аз работя с деца с детска церебрална парализа, деца от аутистичния спектър, деца със синдром на Даун. При някои от децата търсим повече чисто физическото подобрение, свързано с фината моторика, с равновесието... Но не можем да отделим емоционалното състояние на децата, което много добре се повлиява от контакта с коня." 

Novini.bg
248 0

Коментари (0)

Добави коментар

Добави коментар