Експерт: Няма как "Кугър" да се използва за въздушна линейка

  • 26 януари 2021 08:53

  • 548
  • 1
Експерт: Няма как "Кугър" да се използва за въздушна линейка
© Bulgaria on air

Няма нито аргумент "Кугърите" да станат въздушни линейки. Не всеки хеликоптер може да се ползва за всичко. "Кугърът" може да се ползва само за медицинска евакуация - ако някъде има земетресение, война, носилките в него са от плат". Това смята инж. Мариян Боновски.

По думите му всякакво друго медицинско оборудване не е за ползване в такъв тип машини.

"Няма как "Кугър" да се ползва за въздушна линейка, защото тепърва трябва да се сертифицира, но ако това все пак се направи, цената ще е колкото за два-три медицински хеликоптера. Явно няма политическа воля и само се говорят празни приказки. "Кугърът" трябва да каца от летище до летище, а не в градска среда, той е много тежък (9 тона) и шумен хеликоптер. По стандарт медицинският хеликоптер е 3,5 тона", побясни експертът пред Bulgaria on air.

Според него трябва да се помисли за хеликоптерни площадки в държаните болници. 

Могат ли "Кугърите" да станат въздушни линейки?

"Трябва да си поставим сериозна задача, но изграждането не е покупката - сама птичка пролет не прави. Няма как да отидем с боклукчийски камион да продаваме баници", подчерта Боновски.

"Въпросът за пилотирането и хората е най-важен и ако сега не почнем с обучението, ще имаме проблеми", добави още той.

"Сега имаме не повече от 24-25 такива авиатори. Максималната пределна възраст, до която могат да летят тези хора, е 60 години Трябва да ползваме наличните кадри за преходен период и да обучават хора, които биха учили за пилоти", обясни той

Последвайте канала на

Novini.bg
548 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
на баба експерта

2021.01.26 | 11:18

1
Да си чувал колко тежи т. нар "навесно оборудване" ?

Добави коментар

Водещи новини