СО разработи програма за скрининг за COVID-19 на персонала в общинските училища

25 януари 2021 16:05

СО разработи програма за скрининг за COVID-19 на персонала в общинските училища
© gettyimages
324 0

Програмата за скринингово изследване за коронавирусна инфекция чрез антигенен тест на персонала на общинските училища предлагат зам.-кметът на София Дончо Барбалов и председателите на комисиите по здравеопазване и социална политика и по образование, култура, наука и културно многообразие - д-р Антон Койчев и Малина Едрева, съобщиха от пресцентъра на Столичния общински съвет /СОС/.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 20378

Предложението ще бъде гласувано на заседанието на СОС на 28 януари. Основната цел на скрининга е гарантирането на здравето на хората, които са пряко свързани с учебния процес в Столична община.

Над 60% от учителите ще се тестват за COVID-19. 38% от тях са готови да се ваксинират

Избрани са антигенните тестове, защото са по-бързи, по-достъпни и по-лесни за използване в сравнение с PCR теста, а за разлика от бързите кръвни тестове за антитела могат да открият вируса на по-ранен етап. Тестовете ще са по желание и безплатни за учителите и непедагогическия персонал в общинските училища.

Предложението е скринингът да се проведе между 1 февруари и 31 март, като в изследването се включат 10 диагностично-консултативни центрове, в които има COVID-зони. При възможност лечебните заведения ще изпращат мобилни екипи в самите училища за извършване на скрининга на място.

Необходимите средства са в размер на 200 000 лв. и ще бъдат осигурени от бюджета на Столична община. Средствата са предназначени за плащане на пробонабирането от страна на медиците, а самите тестове са осигурени от Регионалната здравна инспекция.

От днес в няколко учебни заведения започна пилотно тестване, за да се провери коя е най-подходящата организация на работата на медицинските екипи. Очаква се от началото на следващия месец да започне присъственото обучение на учениците от 5 до 12 клас, припомнят от СОС.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 20378

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
324 0

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари (0)

Добави коментар

Добави коментар