Почина проф. Радка Влахова

21 януари 2021 16:11

Почина проф. Радка Влахова
© pixabay
13041 2

На 21 януари почина 66-годишната проф. д-р Радка Василева Влахова-Руйкова - дългогодишен преподавател във Факултета по славянски филологии на Софийския университет "Св. Климент Охридски", съобщиха от висшето училище.

Проф. д-р Радка Влахова-Руйкова е учен българист.

Лекар от Кърджали почина от COVID-19

Проф. д-р Радка Влахова е родена на 23 август 1954 г. в София. Завършва специалността "Българска филология" в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Защитава докторска дисертация през 1994 г. През 1997 г. е избрана за доцент, а през 2014 г. - за професор в катедрата "Български език", на която е и ръководител от 1998 г. до 2006 г. От 2013 г. до 2017 г. е ръководител на катедрата "Български език като чужд", а от 1998 до 2005 г. е заместник-декан на Факултета по славянски филологии.

Проф. Влахова е създател на първата филологическа магистърска програма по компютърна лингвистика в България, дългогодишен неин ръководител и сътрудник на Секцията по компютърна лингвистика към Института за български език на БАН.

"Проф. Радка Влахова е ценен и търсен преподавател в редица чуждестранни университети - била е лектор в Лайпцигския университет, в Университета на Саарланд и в много други.

За изключителния й професионализъм е удостоена с най-високото отличие на Софийския университет - Почетен знак със синя лента. Проф. Радка Влахова е сред най-харизматичните преподаватели във Факултета по славянски филологии. Основните й научни интереси са в областта на синтаксиса, морфологията, фонетиката, лексикологията и компютърната обработка на естествения език. Тя е известна с умението си да увлича с идеи, да създава екипи и да насърчава изследователския дух на младите. В нейно лице изгубихме вдъхновяващ ментор, верен приятел и незаменим колега.

Поклон пред светлата й памет!, се казва в съболезнованието от академичната общност на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Поклонението е 24 януари, неделя, от 12.00 часа в църквата "Света София".

Novini.bg
13041 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Гламавия жипкажия

2021.01.21 | 18:32

2
Стига си се нассирал от страх бе, тролче мое, гербаво.
НЕ ПОДРЕПЯМ НИТО ЕДНА ПАРТИЯ И НЕ СЪМ ПЛАТЕН

2021.01.21 | 16:54

1
5 ГОДИНИ С. ТРИФОНОВ НИ КАЗВАШЕ ДА ГЛАСУВАМЕ ЗА ГЕРБ А ПРЕЗ ТОВА ВРЕМЕ ТАЙНО СЕ УГОВАРЯШЕ С Б.Б ДА ВЛЯЗАТ 50% НЕГОВИ ХОРА ВЪВ ГЕРБ И КОГАТО Б.Б МУ ОТКАЗА ТОЙ ЗАПОЧНА ДА ГОВОРИ ПРОТИВ Б.Б СЪЩИЯТ С. ТРИФОНОВ БЕШЕ ПРИЯТЕЛ СЪС ИЛИЯ ПАВЛОВ И СЪС ГЕОРГИ ИЛИЕВ И ПРЕДЛОЖИ НИСКА СУБСИДИЯ ЗА ПАРТИИТЕ ЗА ДА СТАНАТ ОБЕКТ НА КОРУПЦИЯ И ЗАВИСИМОСТ ОТ СТРАНА НА БОГАТАШИТЕ И ОТ СЕГА КАЗВА ЧЕ АКО ТОЙ УПРАВЛЯВА ДАНЪЧНАТА СИСТЕМА НЯМА ДА СЕ ПРОМЕНЯ ЗА ДА МОГАТ БОГАТАШИТЕ КАТО НЕГО ДА ПРОДЪЛЖАТ ДА ПЛАЩАТ КОЛКОТО ПЛАЩАТ И БЕДНИТЕ ХОРА КОИТО ЕДВА СВЪРЗВАТ ДВАТА КРАЯ ТОВА ЛИ ЩЕ Е ЧОВЕКЪТ КОИТО ЩЕ НИ СПАСИ ОТ ЗАДКУЛИСИЕТО КОРУПЦИЯТА МУТРИТЕ И БЕДНОСТТА НЕ ВЯРВАМ НА ТОЗИ ЛЪЖЕЦ AKO TOЙ НИ УПРАВЛЯВА ЩЕ БЪДЕ КАТО Б.Б А НА НАС ВТОРИ Б.Б НЕ НИ ТРЯБВА НАЛИ

Добави коментар

Водещи новини