Срутване на скална маса е компрометирала навес при депото за отпадъци край Благоевград

  • 21 януари 2021 14:46

  • 270
  • 0
Срутване на скална маса е компрометирала навес при депото за отпадъци край Благоевград
© Община Благоевград

Срутване на скална маса е компрометирала навес при депото за отпадъци край Благоевград, каза на пресконференция днес кметът на общината Румен Томов. Навесът не е част от самото съоръжение, подчерта той.

По целия скален масив над депото обаче има постоянно срутвания. В момента се проектира изграждане на подпорна стена, за да може скалните обрушвания да не компрометират депото. Направено е искане за финансиране от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии при Министерски съвет, с което да бъде изградена подпорна стена, посочи Румен Томов, цитиран от БТА.

Опасност от срутване на земна маса върху път край Благоевград

Друг проблемен участък на територията на общината са свлачищни процеси над пътя за благоевградския парк "Бачиново" и местността "Бодрост", беше посочено на пресконференцията. По продължението му има няколко компрометирани участъка с различни параметри, засегнати са и дървета в тях, както и по-големи скални блокове. Някои са падали дори на пътя, посочи доцентът по инженерна геология и геотехника Кирил Ангелов, който е извършил оглед на място.

Пътят, започва непосредствено до скалата, без тротоар или укрепителна стена, което създава предпоставка за инциденти при нови обрушвания, каза още доц. Ангелов. Предстои да бъде направен проект за обезопасяването му. За целта ще са необходими сериозни средства за изграждане на подпорна стена и други съоръжения. Финансиране отново ще се търси от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии, каза кметът на Благоевград.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
270 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини