С до 2000 намаляват новородените на година

21 януари 2021 09:44

С до 2000 намаляват новородените на година
© Getty images
382 0

В Деня на родилната помощ от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи поздравиха с празника лекари и акушерки, които макар и в трудно време на здравен риск и недостиг на кадри продължават всеотдайно да посрещат новия живот, предаде БНР.

Според статистиката на Националния център по обществено здраве и анализи за периода 2015 - 2019 година новородените  у нас намаляват с между 1000 и 2000 на година, това посочват в обръщение до медиите от професионалната организация.

Бебе с антитела срещу COVID-19 се роди в Пазарджик

В момента у нас акушерките са два пъти по-малко от необходимото, а тяхната средна възраст е 55 години. През тази година Медицинските университети и други университетски звена ще приемат повече първокурсници в специалност “Акушерка”, предвид на това, че специалностите в направление „Здравни грижи“ вече са сред приоритетните за държавата специалности, се посочва още в писмото:

"Надяваме се, че през първата година на третото десетилетие на XXI век ще бъде сложено началото на една благоприятна тенденция да бъдат обучавани повече акушерки, които постепенно ще подмладяват съсловието и ще имат възможности за успешна професионална реализация и кариерно развитие в България". Това посочват още от Асоциацията.

Novini.bg
382 0

Коментари (0)

Добави коментар

Добави коментар