Търсят причината за мангана във водата на село Брестница

  • 19 януари 2021 08:54

  • 575
  • 3
Търсят причината за мангана във водата на село Брестница
© Дани Каназирева, фейсбук

Проблемът с водата в Брестовица не търпи отлагане, хората имат моята пълна подкрепа. Това коментира областният управител на Пловдив Дани Каназирева.

Първо трябва да се разбере причината за системното замърсяване с манган на питейната вода. Отговор на най-важния въпрос ще даде експертизата, която беше възложена по мое настояване и се очаква да бъде готова в края на месеца, декларира тя. 

Снимка: Дани Каназирева, фейсбук

"Експертизата се прави от четирима водещи професори и хидрогеолог от БАН, Миногеоложкия институт и УАСГ със сериозен професионален и научен потенциал. Тя бе възложена от ВиК след като междуведомствена комисия, назначена от мен, установи хидроморфоложки промени в реката, настъпили в резултат на изградената МВЕЦ в с. Кадиево, както и нарушения при одобряване на ПУП. В случая, водното огледало, навлиза в територията и на друга община, като компетентността тук за одобряването на ПУП трябва да е от компетентността на Областна управа, а не съответната община", докладва още Каназирев.

Стана ясно, че успоредно се работи за алтернативни водоизточници и нов водопровод. Каназирева е разговаряла и със заместник-министърът на регионалното развитие Николай Нанков за отпускането на средства за справяне с проблема.

Три язовира в община Тервел могат да бъдат предоставени на държавата

"Целта на възложената експертиза е да се установят не само причините за наличието на манган в питейните водоизточници, но и да се даде решение, както в краткосрочен, така и в дългосрочен план. Второто решение, което е в дългосрочен план, ще обхване елиминиране на причините за замърсяването, предприемане на оздравителни мероприятия, за да не се стигне и до наличието на манган в дублиращите кладенци и в съседни водоизточници за другите населени места", обясни още областният управител.

Последвайте канала на

Novini.bg
575 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Roro

2021.01.19 | 10:07

3
Тая Дани Каназирева е много перверзна мръсница. Бих я опънал на задна

2021.01.19 | 09:29

2
Със сигурност не е долетял на космическа совалка. Питейната вода трябва да се проверява редовно във всички неселени места и резултатите да са публични.
Ами

2021.01.19 | 09:22

1
За Брестник ли става въпрос ,за Брестовица ли? Не знам да има Брестница около Пловдив.

Добави коментар

Водещи новини