Ако пиарите и други чиновници бяха зъболекари...

  • 18 януари 2021 17:41

  • 1450
  • 0
Ако пиарите и други чиновници бяха зъболекари...
© pixabay, булфото /архив/

Стоматолози от областите в цялата държава алармират, че никой все още не ги търси за ваксиниране срещу Ковид 19, въпреки че те са заявили ясно желание затова и са сред специалистите на първа линия. От регионалните съсловни организации увериха, че са направили исканите от тях списъци с желаещите да се ваксинират стоматолози и надлежно са ги предали в РЗИ по места. Точно тези служби отговарят за ваксинирането, за организацията и логистиката. Оказа се обаче, че е невъзможно човек да се свърже с пиар или някой отговорен служител в Софийската РЗИ например, за да получи информация защо ваксинирането на стоматолозите, които са на първа линия, зацикля и се бави.Това твърдя от първо лице, защото днес аз цял ден звъня на пресслужбата на тел.0895579955, както и на д-р Пачъръзова, към които ме насочиха за информация, безрезултатно, защото те просто не си вдигат телефоните по време на чума, както се казва. Това е положението.

Зъболекарите в България са над 10 000 души и по дефиниция уж, макар и с половин уста, ги броят като специалисти, работещи на първа линия в опасност за техния живот и здраве. От Софийската съсловна организация вече са направили списъците с желаещите доктори да се ваксинират и са ги пратили в РЗИ. От столицата над 1200-1300 души са пожелали да бъдат ваксинирани срещу коварната болест. Общият брой на тези лекари тук е над 3000 души. Някои от тях вече са се срещнали със заразата и затова не са поискали да ги инжектират. Останалите обаче всеки ден треперят за живота и здравето си, както и на своите близки. 

Зъболекарите не могат да изискат писиар тестове от непознатите пациенти, 

които посещават по спешност техните кабинети и са в постоянен риск от зараза. Под сурдинка те казват, че от РЗИ мълчат, защото не искат да признаят, че засега ваксините са недостатъчно, а и организацията и логистиката не са на необходимото ниво.


Преди дни стана ясно, че в една голяма област като Плевен например няма ваксиниран нито един зъболекар и нито едно джипи от онези, които са на първа линия. Обаче са били инжектирани само близо 512 души на първа фаза, според официалната статистика. Подобна е ситуацията и в София, Варна, Пловдив и др. от големите градове. А за малките населени места никой дума не обелва.
В края на изтеклата година председателят на Българския зъболекарски съюз Николай Шарков коментира в ефира на една тв: 
"Работим в огромен риск! Искането ни към здравния министър е 

да имаме достъп до регистъра с лица, които са вирусоносители и боледуват от Ковид-19. 

Когато имаш достъп до този регистър и въведеш ЕГН-то на пациента, който е при теб в кабинета, веднага ще ти излезе дали данните отговарят на триажа, който е осъществен в самото начало.
Специалистите по дентална медицина са изложени на голям риск, тъй като е невъзможно пациентите им да бъдат лекувани с маски".

Доц. д-р Светлана Велизарова пред novini.bg: Надеждата ми е в безсимптомно болните и ваксините за по-бързо справяне с Ковид 19

Близо три седмици по-късно положението е непроменено и за ваксинирането на стоматолозите почти не се коментира нищо в публичното пространство.
Всъщност истината е, че типично по нашенски 

дълго коментираната ваксинация се превърна в пореден организационен хаос. 

Върху лошата организация се наслагва и недостатъчното количество от ваксините, спрямо желащите да бъдат инжектирани. И така е не само у нас, а и почти във всички наши братски държави от ЕС. 
Тези дни публикуваха и данни за количествата ваксини, които ще получим - най-голяма е заявката за ваксината на AstraZeneca, чието одобрение се очаква в края на януари - 4,5 милиона дози (с първа доставка от 500 000). От вече одобрените ваксини на Pfizer и Moderna очакваме съответно 1 милион и 500 000 дози.
По-важно е обаче как се използват тези ваксини и дали наистина с предимство ще са специалистите, работещи на първа линия. Всички чухме и видяхме как в Сандански доктори се отказват от ваксините, но вместо РЗИ да влезе в ролята си на организатор и да пренасочи медикаментите към други лекари, зъболекари и здравни работници, те бяха ловко предадени на местни чиновници от общината, на разни шуреи и баджанаци. Обобщено, положението у нас пак е - тези, които искат, не могат, а тези, които могат, не искат.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
1450 0

Свързани новини

Водещи новини