Емил Димитров: Пестицидите край Своге щяха да отидат в питейната вода

17 януари 2021 18:18

Емил Димитров: Пестицидите край Своге щяха да отидат в питейната вода
© Булфото (архив)
1309 3

„Ако не бяхме изчистили пестицидите край Своге, всичко щеше да отиде в питейната вода. Сега не само щяхме да имаме трансгранично замърсяване, а и всичката риба до Дунава щеше да е измряла”, каза пред NOVA министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

Според него причини за преливането на реките е системното им замърсяване и липсата на почистване. Голям проблем създават и незаконните изкопни дейности от строителни фирми, за които и прокуратурата е назначила проверки.

 

„МВР също се включи. Имаме няколко случая и вече са създадени актове. Съвсем скоро имахме случай до газопровод. Образувал се е остров от наноси до газопровода, реката идвайки се отклонява и бие по газопровода. Защо трябва да се случва това? А случаят в Своге, всички казват, че тези отпадъци не са от него. А ние много добре знаем, че идват от София. Водата е отмила незаконни сметища и всичко е отишло в Своге”, заяви Димитров.

Екоминистър обясни, че е създадена организация за плавно изпускане на язовирите, за да може хем да се задържи водата в тях, хем да не бъде предизвикано наводнение в Пловдив, както и в Турция, където обстановката също е изключително сериозна.

Борисов за боклука в Искър: Веднага да се чисти

Novini.bg
1309 3

Свързани новини

Коментари (3)

Добави коментар
Мери

2021.01.17 | 19:14

127109
Отдавна трябваше да се забрани ползването на Препарати за уж растителна защита и всякакви други химикали с които се топят и пръскат житните и други земеделски продукти. Да но корпорациите и мафията явно ка по- силни .Тъпчат с пестициди всичко и е ГМО .
хаха

2021.01.17 | 23:58

127359
Това са пестициди останали от соца.
Щи eба майката откачалка мръсна

2021.01.17 | 21:31

127273
ти нормална ли си ма, до сега на всяко дрyго място трябваше да са в затвора, държавата трябва да издава лицензи за приложение със серийни номера като на митниците и строго контрлоирани хранилища

Добави коментар