Доц. д-р Светлана Велизарова пред novini.bg: Надеждата ми е в безсимптомно болните и ваксините за по-бързо справяне с Ковид 19

  • 15 януари 2021 17:39

  • 3637
  • 0
Доц. д-р Светлана Велизарова пред novini.bg: Надеждата ми е в безсимптомно болните и ваксините за по-бързо справяне с Ковид 19
© личен архив, булфото/архив/

Вървим ли към разхлабване на строгите мерки и карантината за Ковид 19? Каква е реалната здравословна ситуация в страната в сравнение с тази в други държави? Ще стигнат ли ваксините за хората от първа линия и кои най-належащо трябва да бъдат ваксинирани? Въобще всичко за реалната здравна картина към момента у нас, разговарям с доц.д-р Светлана Велизарова, ръководител на Детска клиника към белодробната болница "Света София". До дни  тя ще получи заслужената си професорска степен.

Вече имаме ситуация за разхлабване на мерките у нас, защото както заболяваемостта, така и смъртността спаднаха в пъти в сравнение с тежката ситуация през ноември м.г..Належащо е да се възстановят плановите операции, тъй като много хора с например онкологични заболявания, не бива да изчакват дълго време. Още повече, че на всички тях, преди да влязат в болница, ще им се прави антигенен тест. Те няма да представляват опасност за лекарите и за околните им хора.
Ние в момента сме в едно плато, стабилизирахме положението на една сравнително ниска заболеваемост, а смъртността също намалява. Въпросът напред е дали това плато ще се вдигне нагоре, или ще падне надолу. Това зависи от много обстоятелства. Лично аз смятам, че сега е моментът да се направи едно

масово изследване по отношение на скрита заболеваемост и най-вече на учениците в гимназиалните класове,

които е известно, са преносители на болестта без да имат никакви клинични изяви. Естествено и сред учителите, за да можем да преценим доколко опасно и аргументирано ще е връщането на учениците в школата. Това на първо време е най-належащо. Да не говорим за след 10 години за т.нар. "ковид поколение", което ще има пропуснати близо 2 години от образованието си и по тази причина ще има много "дупки" в знанията си. По всички тези причини смятам, че това изследване трябва да се направи преди отпускане на мерките. Всичко останало търпи отлагане.

Аз лично вече съм ваксинирана и идната седмица ще мина на втората апликация. Ваксините са спасили човечеството, както е знайно. Като лекар, пулмолог, човек, който се занимава с лечение на туберколоза, не мога да съм против ваксините. На този етап смятам, че трябва да се ваксинират само рисковите групи - лекари, граждани над 65 години, учители, полицаи. Смятам, че щом се планира да се отпускат мерките, учителите трябва да бъдат ваксинирани преди полицаите. Дали ваксините, които ние тук закупихме са най-подходящи, ще могат да кажа чак след 2 години, когато ще има повече информация за трайността на имунитета, който създават. Модифицираната RNK- технология е една много модерна технология, която е крачка напред.
Въздушно-капковата инфекция Ковид 19,

при всяко отпускане на мерките, ще води до повишаване на заболеваемостта.

Колкото повече се налагат строги ограничителни мерки, толкова по-дълго ще продължават мъките ни. Страната ни сега беше затворена, заради напрежението в здравната система. То вече не е така обострeно и мисля, че е време да се разхлабят мерките. Това, както вече казах, ще доведе до нови случаи за заразяване, но при вирусните инфекции това се случва винаги. Единственият начин е голяма част от нас да минат през инфекцията, независимо дали ще стане по естествен път или чрез ваксини. Няма друг път. Този вирус живее, пренасяйки се от човек на човек и в един момент ще изчезне, когато вече няма от какво да се храни.

Не е нормално да спираме да живеем, защото има коронавирус.

Хората не бива да се паникьосват, нито да вярват на твърденията, че изборите ще бъдат застрашени, поради пандемичната обстановка. Нали те всички ходят да пазаруват в магазините, където се срещат с много други, редят се на опашки на касите и т.н.. Защо на изборите да е по-различно!? Та гласоподавателите практически стоят в близост до комисиите много по-малко, отколкото, когато пазаруват в който и да е магазин. Искам да помоля всички да са по-позитивни, да не се страхуват, защото това е една инфекция, която ще мине и замине като много други. Също така- да не са негативни по отношение на ваксинирането, защото това ще ни предпази. Моите надежди са в хората, които карат болестта безсимптомно. Те са много и се надявам, че в момента са близо 3 милиона и остават още 2 млн.души, които могат да бъдат ваксинирани и да вървим към възстановяване на нормалността в живота ни. 
 

Последвайте канала на

Аделина Делийска
3637 0

Водещи новини