Електрофашизъм

  • 15 януари 2021 16:38

  • 2186
  • 0
Електрофашизъм
© pixabay, уикипедия

Работата ще ви направи свободни, а мислите ви убиват. Затова ние ще се погрижим вашите мисли да бъдат правилни и угодни на общността. Ние се грижим да бъдете свободни и здрави, затова всеки вторник ще пускаме бюлетин в подходящи мисли. Вие може да си избирате свободно мисли от предоставените ви, а срещу минимално заплащане ще имате достъп и до разширения (смарт) регистър от одобрени и напълно безопасни мисли.
    Всичко останало нарушава стандартите ни.
    Ако не сте съгласни с горното твърдение може да се обърнете с оплакване към нашата програма - бот, която по възможно най-човешки начин ще ви обясни това, което ѝ е зададено като параметри. 
    Затова помнете - Работата ще ви направи свободни, а мислите ви убиват.

    Идеята да се горят книги не е защото на някой му е пречила хартията. Хартията е носител на идеи, мисли, страсти… Идеите могат да заразяват, да поникват и цъфтят и съответно да вехнат, а хартията е само носител. В днешно време хартията отстъпва на електронните носители. Не е нужно нищо да се гори, да отделя сажди и пушек. Достатъчно е да се натисне Delete и всичко, което си мислил правил, снимал е заличено. Свръхперверзията е, че често това го решава не човек, а програма. Точно така. Ш*бана програма, която има властта да трие хора. И познайте какво? Нищо!


    Вместо да има недоволство се наблюдава точно обратното.

Обществото все повече се свива в електронните си черупки и боязливо се оглежда да не би да кажe нещо нередно.

Трафикът на ококорени котета се увеличава. Учудващо повечето юзъри не търсят свобода на изразяване, а присъствие. 
    Корпорациите с перверзна наслада се надпреварват да си помагат и да трият мислите на хората, под предлог, че нарушават някакъв стандарт. Те не се конкурират да дават свободна трибуна. Напротив. Наблюдава се нещо като електрокартел, покровителстван от един почти унифициран стандарт, наричан за по-кратко Стандарт на общността. 
    Другата дума за „Стандарт“ е „Калъп“. Нека напомня, че ако хората не бяха излезли от калъпа си още щяхме да се делим на събирачи и ловци, да живеем по двадесет и пет години и да се молим на луната за дъжд. Но някой някога си е решил да наруши стандартите на общността и да излезе от тях. През по-мракобесните периоди тези хора са ги издирвали и горели на клади. Не мислите или книгите, а самите тях. И обществото от тогавашните юзъри се е радвало, защото е гледало на живо шоуто „Как цвърчи кожа на човек“. 

Смъртта на цивилизацията
    Все пак, въпреки индикираните смъртни случаи може да се обобщи, че

нарушаването на стандарта на общността е основен движещ фактор в еволюцията.
  

 Нека се върнем при нашите електрофашисти. Те са млада и буйна каста. Още не са сигурни докъде им стигат силите и по един тийнейджърски начин се пробват с все по-дразнещи и нахални вмешателства в свободата на хората. Пардон, за тях няма хора, а юзъри. Потребители. 
Най-подмолното на електрофашизма е, че той не е изконно такъв. Той не е заявен като такъв, а метаморфозира. В началото електрофашизмът е бил синоним на свобода, на открити трибуни и право на всеки да се изразява. С малки, но бързи стъпки, толкова малки, че да не се забележат, правилата се променят. Само се изчаква юзърът да се привърже, уюти, и да се чувства свободен, докато не стане зависим. После е лесно.
    

Електрофашистките платформи са собственост на някой си, но идеите, които те контролират, са на всички.

Къде тъпи, къде любопитни, къде остри, но принадлежащи на хората. А идеите, които собствениците на дигитални платформи налагат, са само техни и на тези, които им диктуват на ухо. 
    Само да припомня, че прозорецът на Овертон отдавна е отворен. Банките могат да се съмняват в произхода на парите ви и съответно да ви откажат услугите си. Това действие вече е толкова познато, че никой не се съмнява в адекватността му.
    С така нареченото "ново нормално", скоро ще видим (ще се насладим) и на първия телефонен оператор, който закрива номерата на абонатите си, защото не е съгласен с това, което говорят. Или се съмнява в нормалността, политкоректността или в гарантирането на многополовото разнообразие на проведените разговори.
    - „Здравейте! Търся господин…“
    - „Пиииип. Вие нарушавате стандартите на общността. Нашата общност отрича съществуването на господа и дами. При повторно нарушение, телефонният ви номер ще бъде изтрит.“

    

Последвайте канала на

Емил Йотовски Емил Йотовски
2186 0

Водещи новини