Строят още 6 станции на метрото от третата метролиния до Окръжна болница

  • 14 януари 2021 11:43

  • 1381
  • 0
Строят още 6 станции на метрото от третата метролиния до Окръжна болница
© Bulphoto/архив

Обявиха обществената поръчка за строителство на продължението на третата метролиния в София от ул. "Шипка" през район "Слатина", зала "Арена Армеец" до Окръжна болница. Според документацията общата дължина на участъка, включително метростанциите, е 5 666 м.

По трасето ще се изградят 6 подземни метростанции, като на последната, която ще е на кръстовището на бул. "Цариградско шосе" с ул. "Йерусалим" се предвижда да има подземен двуетажен паркинг. Разклонението на третата линия отново ще се изгражда с тунелно-пробивна машина и по нов австрийски тунелен метод. Пероните на всички 6 нови станции ще са с преградни остъклени стени, отварящи се синхронно с вратите на пристигащите влакове, пояснява Нова тв.

Фандъкова: Продължават тестовете по третата линия на метрото

Обществената поръчка, обявена от общинската фирма "Метрополитен" ЕАД, е разделена на пет обособени позиции. Срокът за подаване на оферти е 14 април, а прогнозната стойност на новия участък е 530 млн. лв. Първата станция ще е разположена на кръстовището на улицата "Гео Милев" и "Черковна". 

Следващата ще е на кръстовището на улиците "Гео Милев" и "Н. Коперник", после метрото ще спира при кръстовището на ул. "Гео Милев" и ул. "Слатинска". Оттам следва метростанция на кръстовището на булевардите "Асен Йорданов" и "Шипченски проход".

Петата станция се планира да е при зала "Арена Армеец", а последната - от източната страна на съществуващия пешеходен подлез под бул. "Цариградско шосе". Там ще се изгради и паркинг с общо 230 паркоместа, 28 от които ще са за хора в неравностойно положение. Шестте нови метростанции трябва да бъдат изградени за срок от 4 г.

Последвайте канала на

Novini.bg
1381 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини