След наводнението, дойдоха и боклуците...

  • 13 януари 2021 17:55

  • 2695
  • 0
След наводнението, дойдоха и боклуците...
© burgasnews, булфото/архив/

Тонове боклуци останаха след отдръпването на водата, причинила завирявания и преливания в Бургаско, Благоевградско и на много други места в почти цялата страна. Няколкодневните валежи, които не бяха нито порои, нито урагани и стихии, изкараха за пореден път на повръхността цялата наша родна безхаберност, мърлявщина и незаинтересованост - както на институциите, отговорни за стопанисването на язовири, реки, вади и дерета, така и нашата лична безотговорност на граждани, които мърсят, хвърлят отпадъци навред и в инфраструктурата и т.н. Всичко това за пореден път ни показва ясно кои сме и къде сме в световните класации. 

Регионалните медии първи показаха грозната родна картинка на затлачени с отпадъци улици, които водата донесе и остави на хората да се любуват на собствените си безобразия.

"Град Средец бе залят от вълна боклуци, след като местната река вдигна нивото си и заля мост. Кметът на града Иван Жабов обеща, че след като водите спаднат отпадъците ще бъдат почистени, съобщи burgasnews. Река Средецка не е единствената затлачена от боклуци. Искър край Своге също бе задръстен от всякакви отпадъци. Те се събраха в близост до ВЕЦ-а, съобщи бТВ"....

Не е новина, че повечето ни сънародници си 

изхвърлят отпадъците в коритата на реките и деретата по местата, където живеят. 

Лошото е обаче, че този порочен кръг продължава да се върти и не спира от десетилетия насам. Отговорни за почистването са местните общини и кметства. Да, ама възможно ли е до всеки мърляч у нас да има назначен и по един чистач! Не е.


Глобите за мърлячите, ако изобщо бъдат заловени и установени, са символични. Това от една страна. От друга, по места общинските и кметските власти нерядко забравят да събират сметта от кофите пред домовете на хората и те са принудени да се освобождават от струпаните боклуци както намерят за удобно и бързо. Наивно е да си говорим за самовъзпитание и превъзпитание на хора, които в селата са предимно застаряващи и робуват на своите навици и привички. Досущ като многогодишните навици на чиновниците у нас, възпитани нищо да не вършат.
Чудно е наистина как у нас едни 

прости валежи докараха блокажи и стрес в цялата държава!

Неразбираемо също така как правят "контролирано изпускане на язовирите", което обаче успява на наводни доста селища. Фантазия не ми стига да си представя какво би се случило, ако това изпускане не е контролирано! Изобщо върху какво в България ние, данъкоплатците, имаме контрол? Питам, но не чакам отговор, защото положението е ясно - когато вали, защо вали, когато не вали, защо има тотална суша. И да, няма ред, няма контрол, няма регулации, но най-вече няма никаква отговорност и никой никога не носи друга вина, освен колективната, която лесно и леко се носи.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
2695 0

Свързани новини

Водещи новини