Готвят над 750 млн. лв. за изграждане на нови социални услуги

12 януари 2021 12:20

Готвят над 750 млн. лв. за изграждане на нови социални услуги
© МТСП
1195 1

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева откри първия Център за обществена подкрепа в Петрич. Освен него в града вече работят още две нови социални услуги за деца - Център за настаняване от семеен тип и Преходно жилище за младежи от 15 до 18 г. Те са ремонтирани и изградени по Оперативна програма „Региони в растеж“.

Министър Сачева съобщи, че в страната функционират 1461 социални услуги, като бюджетът за тях е 430 млн. лв.

„В следващия програмен период ще поставим акцент на деинституционализацията за възрастни. Ще бъдат отделени над 750 млн. лв. за изграждане на нови социални услуги с по-модерна и подходяща база, както и с добра грижа“, обясни тя.

По думите й Министерството на труда и социалната политика ще разработи Стратегия за развитие на човешките ресурси в социалната сфера. „

През август увеличихме заплатите на социалните работници с 30%, а на работещите в социалните услуги - с 21%. В следващите години ще продължим да работим в тази посока. Ще имаме нужда от професиите, свързани с подкрепа на хората“, каза още тя.

Борисов: Продължаваме да оказваме подкрепа на българските граждани в пандемията

По покана на кмета Димитър Бръчков и евродепутата Андрей Новаков министър Сачева разгледа социално предприятие с над 20 работници, в което се шият маски и спално бельо, както и социалния патронаж, от който получават храна около 1000 души в Петрич.

„До края на януари предстои през Фонд „Социална закрила“ да финансираме общината за ново кухненско оборудване“, посочи Сачева. Според нея около 5000 души в област Благоевград са получили пакети с храна през 2020 г., а от останалите количества ще бъдат раздадени още около 700.

Сн. МТСП

Novini.bg
1195 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.01.12 | 12:50

1
а някой казва че няма кво да се краде

Добави коментар

Водещи новини